Kan antioksidanter brukes i hudpleie?

Sist oppdatert: 20. juni 2019


Kan antioksidanter brukes i hudpleie?

Huden utsettes for frie radikaler på samme måte som resten av kroppen. Frie radikaler er noe kroppen produserer selv og mengden avhenger av både indre og eksterne faktorer. Eksterne faktorer som kan påvirke produksjonen av frie radikaler er for eksempel røyking, giftstoffer, forurensning, stress og UV-stråler. Antioksidantene bekjemper frie radikaler og er derfor også et element i forbindelse med hudpleie.

Hvordan fungerer frie radikaler?

Frie radikaler er molekyler som angriper andre molekyler. I praksis betyr dette at de angriper og kan skade cellene om de ikke blir stanset. Skadene kan oppstå i cellenes DNA, noe som betyr at en celle er skadet for alltid og vil når den reproduseres avvike fra den originale DNA-profilen. Denne prosessen gjentas og resultatet blir celler som ikke fungerer som de skal. Kroppens forsvar mot frie radikaler er antioksidanter. Disse fungerer som soldater som angriper og nøytraliserer frie radikaler.

Hvordan skader frie radikaler huden?

Frie radikaler har en viktig funksjon i kroppen og skal cellene fungerer optimalt trenger vi en tilstrekkelig mengde.

Frie radikaler angriper også hudcellene og forårsaker skade. Det finnes gode hudkremer som tilfører kroppens forsvarsmekanisme, antioksidanter.

Frie radikaler har derimot ingen nyttig funksjon når de er aktive i hudcellene, de er kun til skade. Får de operere fritt vil skaden de forårsaker spre seg og hudcellene bli skadet og svakere.

En negativ konsekvens for huden er at strukturen blir svakere og huden mister fleksibilitet.

Hvordan kan antioksidanter brukes i hudbehandling?

For å bekjempe frie radikaler i huden tilføres antioksidanter. Dette skjer gjennom bruk av hudpleieprodukter som inneholder ulike typer antioksidanter. Veldig nøye forklart betyr dette at de frie radikalene i huden tilføres elektroner. Dette fjerner aggressiviteten og litt enkelt sagt får hudcellene «være i fred».

L-askorbinsyre – C vitamin

L-askorbinsyre er det samme som vitamin C. Dette er en antioksidant som er positiv for huden. Når hud utsettes for UV-stråler (solstråler) blir mengden C-vitamin redusert. Hudkremer som inneholder L-askorbinsyre sørger for stabilisere mengden antioksidanter og frie radikaler. Gode kremer av denne typen bør inneholde minimum 15 til 20% L-askorbinsyre (C-vitamin) for å oppnå gode resultater.

Gode kilder til antioksidanter?

En populær antioksidant innen hudpleie er katekin. Denne hentes fra ekstrakt av grønn te. Katekin er spesielt godt egnet til å bekjempe frie radikaler som kan relateres til sollys/UV-stråler, luftforurensning og stress. Rosmarin er også en mye brukt kilde til antioksidanter. Disse antioksidantene beskytter cellenes membran mot angrep fra frie radikaler.

Hvilken solkrem er best i test?

Les mer om rike kilder på antioksidanter.

Det finne mange hudpleieprodukter som inneholder antioksidanter og disse er absolutt noe å vurdere om du er opptatt av sunn og frisk hud.

Les mer om hvordan du bruker fuktighetskrem, tips fra Oslo Universitetssykehus.

Skrevet av Sture Bjørseth

 

Du liker gjerne...

-->