Eplecidereddik – Gir det bedre helse?

Eplecidereddik er gunstig for helsen på flere måter. Et daglig inntak av en spiseskje eplesidereddik uttynnet i et glass vann er bra både for fordøyelsen og blodsukkerverdiene. Eplesidereddik kan til og med hjelpe deg å gå ned i vekt.

Her er 5 veldig gode grunner til å ta en daglig dose med eplesidereddik:

1. Bedre fordøyelse

Eplecidereddik hjelper på fordøyelsen på flere måter. Treg mage blir bedre og det hjelper mot oppblåsthet. Har du spist tung og fet mat vil en epleciderblanding etter måltidet få i gang fordøyelsen samtidig som surheten i magen og risikoen for halsbrann reduseres. At eddik reduserer surheten i magen høres litt merkelig ut, men siden eddik er alkalisk reduseres surheten.

2. Gunstig for blodomløp og hjerte

Eplecidereddik stabiliserer nivået av blodsukker og insulin. Dette skjer ved at eddiksyren reduserer mengden sukker/glykose i blodet gjennom å redusere fordøyelsen av komplekse karbohydrater. Dermed unngår du høye nivåer/topper i blodsukkeret.
Forskning viser også en gunstig effekt på kolestrolnivået i blodet. Det dårlige kolesterolet LDL reduseres pga. eddikens klorogensyre. Klorogensyre er en antioksidant som stimulerer kroppens behandling av blodsukker (øker insulinfølsomheten) og forbrenning.

3. Hjelper på vektnedgang

Eplecidereddig bidrar til nedgang i vekt ved at stoffskiftet øker, blodsukkeret holdes stabilt (høyt blodsukker medfører økt fettlagring i cellene) og det gir en god metthetsfølelse som gjør at du spiser mindre.

4. Eplesidereddik renser kroppen

Surheten i kroppen, pH verdien, blir mindre som følge av at eddik er alkalisk. Nyrene har gått av et daglig inntak av eplesidereddik. Dette anbefales til personer som har hatt nyreinfeksjoner og nyresten.
I tillegg reduseres risikoen for infeksjoner, minsker slim i nese og hals og bidrar til å holde bihulene åpne. Mange tar eplesidereddik ved forkjølelse.

5. Beskytter cellene

Eddik har et høyt innhold av polyfenoler. Ifølge forskere er polyfenoler viktig for å redusere risikoen for blant annet hjertesykdom og kreft. Dette skjer på cellenivå.

Hvordan skal du drikke eplesidereddik?

Det er viktig at du lander ut eplesidereddik i vann. En spiseskje i et vanlig glass vann fungerer fint. Det holder med et glass om dagen. Ufortynnet eddik er kraftig og kan gi ubehag i mage og tarm i tillegg til at du risikerer skade på tennene. Ikke skyll munnen med eddik, svelg den rett ned. Enkelte drikker med sugerør for å unngå kontakt med tennene.

Hvordan produseres eplesidereddik?

  1. Først presses saften ut av epler.
  2. Deretter tilsettes gjær og sukkeret i saften blir etter en lengre gjæringsprosess til alkohol. Etter hvert blir alkoholen omvandlet til eddiksyre.
  3. At prosessen er lang er viktig for å ta vare på og utvikle viktige egenskaper, blant annet antioksidanter.
  4. Når prosessen er avsluttet blir eddiken filtrert og pasteurisert og utvannet (i butikken har du sikkert sett eddik med ulik styrkegrad).

Fakta om eplecidereddik

  • Brukt som vidundermiddel i folkemedisinen i hundrevis av år.
  • Dreper bakterier. Et tips er å skylle grønnsaker og frukt i eddikvann.
  • Egner seg godt som ingrediens salatdressinger, marinader og vinaigrette.
  • Det forskes kontinuerlig på eddikens effekt på helsen og ikke alle de positive effektene er sålangt vitenskapelig dokumentert.

sb

You may also like...