Tips for å bli kvitt dårlig ånde

Stort sett dreier dårlig ånde seg om at du har for mange bakterier i munnhulen. Det er utrolig hvor mye vond lukt bakterier kan produsere og har du problemer med dårlig ånde må du ta de riktige grepene for å bli kvitt det, men ikke alle metoder hjelper. Har du alvorlige plager med dårlig ånde bør du oppsøke tannlegen som eventuelt etter hvert sender deg videre til øre-nese-hals spesialist for nærmere utredning.

Hvor kommer dårlig ånde fra?

Den dårlige ånden kan komme fra flere steder. Lungene kan være èn kilde, men den virkelig dårlige ånden kommer som regel fra munnen. En årsak er en for stor mengde av de feile bakteriene. Disse kan lage veldig dårlig lukt. Bakteriene kan være samlet i kroker og hulrom i munnen, men også i halsen og rundt mandlene. I sjeldne tilfeller kan vonde lukt skyldes sykdom i munn og hals. Et eksempel er betennelse i tannkjøttet.

Hvorfor har vi dårlig ånde om morgenen?

Grundig puss og stell av tennene er det første du skal sørge for om du plages med dårlig ånde.

Du kan våkne opp med dårlig ånde selv om du foretok en omhyggelig tannpuss kvelden før. Det som skjer i løpet av natten er at bakteriene «angriper» spytt og slim i munnen. Der finnes det blant annet proteiner som vil lage lukt, som oftest svovelgass, når de kommer i kontakt med bakterier. Det er med andre ord ikke så lett å unngå dårlig morgenånde.

Implantat er ofte den beste løsningen for å erstatte en tann.

Svovel er ofte synderen

Den vonde lukten kan komme fra svovelgass (hydrogensulfid) som utvikles når bakteriene bryter ned matrester i munnen. Pusser du ikke tennene er det utrolig mange krinkelkroker i munnen og rundt tennene hvor det samles matrester. Tungen, spesielt bakre del, er også en samlingsplass for mikrobakterier.

Hva kan du gjøre?

Først og fremst må du sørge for god munnhygiene og få fjernet alt av matrester og så mange bakterier som mulig. Det betyr grundig tannpuss minst to ganger om dagen og gjerne med tanntråd innimellom. Puss også hele tungen. Det er smart å bruke en tungeskrape for grundig rengjøring av tungen. Grundig puss og stell av tennene er viktig både for smilet og selvtilliten.

Mat og drikke gjør underverker

En enkel og viktig måte å bli kvitt dårlig ånde på er å spise og drikke. Dette transporterer vekk bakterier og vond lukt og gasser. Et triks er derfor å spise og drikke regelmessig, da holder du bakterier og lukt borte. Et jevnlig inntak av vann øker produksjonen av spytt og hjelper dermed mot tørr munn, en annen årsak til dårlig ånde. Tyggegummi kan også gjøre samme nyttet, velg en sukkerfri variant.

Bleking av tennene gir deg smilet tilbake.

Ikke bruk munnskylling

Munnskyll fjerner vondt lukt ved hjelp av stoffer som tar livet av bakterier og fjerner vondt lukt. Dette fungerer også. Men, forskning viser at de antibakterielle stoffene som brukes i munnskyll kan gjøre bakteriene i munnen resistente mot disse.  Dette fører til en ubalanse i bakteriefloraen og denne resistensen kan smitte over på andre typer bakterier og gi en kjedereaksjon som kan true helsen. Resistente bakterier er ikke å spøke med. Det kan til og med gjøre deg resistent mot antibiotika.

For en god munnhygiene på lang sikt er det viktig med en naturlig bakterieflora. Mange av disse organismene hjelper faktisk mot dårlig ånde.

Sture Bjørseth