Kontaktlinser – komplett guide
Kontaktlinser gir deg først og fremst større frihet. De finnes i mange typer, endagslinser, døgnlinser og månedslinser. De korrigerer langsynthet, kortsynthet og skjeve hornhinner. Linseteknologien har også blitt avansert, utvalget av ulike typer linser er stort (toriske, sfæriske og progressive/multifokale) og både komfort og synskorrigeringen er på et svært høyt nivå om du holder deg til kjente merker. Barn kan også bruke kontaktlinser.
Mange fordeler med linser
Kontaktlinser av høy kvalitet gir deg et klart og skapt syn også under krevende lysforhold. Du slipper briller, noe som for mange er en fordel både estetisk og i forhold til aktiviteter hvor man beveger seg mye. Du slipper å pusse briller flere ganger om dagen, du trenger ikke tenke på dugg og fuktighet, selv om du er ute i kaldt og fuktig vær. Det er også enklere å bevege seg når du slipper å tenke på at du kan miste brillene, linsene ramler ikke ut uansett hvilke bevegelser du gjør. Komforten er også meget bra, du merker ikke at du har linsene på. Bruker du i tillegg solbriller slipper du å tenke på at de må ha styrke og ingenting er i veien i når du har på lue og hjelm. Sist, men ikke minst, briller dominerer et ansikt og ikke alle er komfortable med dette, de synes de ser bedre ut uten briller.
Stort utvalg av kontaktlinser
Det som skiller mellom ulike typer kontaktlinser er flere ting. Den linsen som passer deg best avgjøres av hvilken synsfeil du har, hva du synes er mest komfortabelt, hvor ofte du vil bytte linser, hvor mye tid vil du bruke på rengjøring og hygiene samt ikke minst, hva er du villig til å betale.
Harde eller myke kontaktlinser
De fleste linsene på markedet er av den myke typen, laget i ulike varianter av silikonhydrogel. Avanserte materialer gjør at myke linser har mange fordeler i forhold til harde. De har god ytelse i forhold til veskebalansen i øyet, det betyr mindre risiko for tørre øyne. De tilfører tilstrekkelig med oksygen til øyet, noe som gjør det mulig å bruke linsene i flere dager (vel og merke om de er av en slik type). De er også myke, lette å ta på og gir god komfort. Både endagsliner, døgnlinser og månedslinser er av typen myke kontaktlinser.
Harde kontaktlinser er spesialtilpasset det enkelte øye, de koster mye å få laget men har også en lang varighet (flere år) slik at totaløkonomien blir gunstig. Barn skal ikke bruke harde linser.
Hvor ofte vil du bytte kontaktlinsene?
Endagslinser
Disse er de enkleste å bruke. Du setter inn en ny hver dag og kaster den gamle. Du slipper å tenke på rengjøring av linsene, det blir enklere å holde høy standard på hygienen (mindre risiko for irriterte øyne eller infeksjoner) samt at du ikke trenger å være redd for å miste linsene. Bakdelen er prisen, endagslinser er dyrere totalt sett enn for eksempel månedslinser.
Døgnlinser – 24 timer i flere døgn
Denne typen linser kan du ha på døgnet rundt i flere dager, opptil en måned avhengig av hvilken type. Fordelen er at du slipper å tenke på linsene, du slipper å ta de inn og ut hver dag. Bakdelen er en noe høyere risiko for irriterte øyne og infeksjoner.
Månedslinser
Dette er for mange en foretrukket løsning i forhold til pris. Månedslinser setter du på om morgenen og tar de av om kvelden. Du legger de i en linseveske over natten som bevarer fuktigheten i linsen. De har en varighet på opptil fire uker. Fordelen er lav pris, bakdelen er at du må bruke noen minutter morgen og kveld på stell av linsene.
Linser etter funksjon / synsfeil som skal korrigeres
Sfæriske kontaktlinser
Det finnes tre hovedtyper kontaktlinser når det gjelder for hvilke synsproblemer som skal løses. Den mest brukte typen er sfæriske kontaktlinser. Disse har en enkel oppbygging, de har samme styrke over hele linsen og erstatter briller for nærsynte og langsynte.
Toriske kontaktlinser
Har du skjeve hornhinner (astigmatisme) trenger du toriske kontaktlinser. Astigmatiske betyr at hornhinnene har en avlang elliptisk form (kan ligne litt på et egg). Dette krever en bestemt type linser som holder seg i en fast stilling på øyet, de kan ikke rotere rundt på samme måte som sfæriske linser.
Bifokale – multifokale / progressive linser
Denne type linser er konstruert for å korrigere alderslangsynthet, også kalt presbyopi. Enkelt sagt fungerer de på samme måte som progressive briller. Bifokale linser har to adskilte styrker, en oppe og en nede. Multifokale linser (progressive linser) er mer avanserte og styrkeforskjellene ligger fordelt i mange punkter/hull over hele linsen. Hjernen velger hvilken styrke/hvilke hull som skal anvendes i forhold til kort eller lang avstand. Det høres komplisert ut, men hjernen «forstår» dette selv etter hvert, veldig fascinerende teknologi.
Fargelinser, med eller uten styrke
Fargelinser er et ekstra element som ikke har noe med selve synskorrigeringen å gjøre, det dreier seg kun om det estetiske. Du kan velge hvilken farge eller fargenyanse øynene, heldekkende eller forsterkende, skal ha eller du ønsker å ha linser med motiv og spesielle effekter. Fargelinsene finnes både med og uten styrke og som døgnlinser og månedslinser.
Hvilke synsproblemer løser kontaktlinser?
- Generell vanlig nærsynthet og langsynthet
- Astigmatisme/ skjeve hornhinner: Hornhinnen har ikke riktig form og lyset kommer feil inn på netthinnen (brytningsfeil). Kan medføre både kort- og langsynthet samt generelt uklart syn. En korrigering av skjeve hornhinner krever toriske linser eller briller.
- Aldersrelatert langsynthet: Oppstår for svært mange når de runder 40-45 år. Korrigeres ofte med lesebriller, men progressive/multifokale kontaktlinser fungerer også utmerket for de fleste.
Hva omfatter en synstest?
Har du mistanke om at synet har blitt litt dårligere er det på tide å ta en synstest hos en optiker. Bruker du allerede briller eller kontaktlinser bør du ta en synstest en gang i året for å kontrollere øynenes helsetilstand og om det er endringer i styrke/skarphet. En synstest utføres med en kombinasjon av maskiner og manuelle metoder.
En synstest starter alltid med en gjennomgang av din situasjon når det gjelder øyne og syn, hva er status, har du problemer, plager, smerter eller spesielle behov? Deretter undersøkes øynenes funksjonalitet, synsbredde, pupillenes refleks motorikk, fargesyn osv.
Styrke måles elektronisk med en autorefraktor. Dette er en maskin som nøyaktig finner ut hvilken styrke du skal ha på briller eller linser. Briller brukes på ulike avstander, noen trenger egne briller for TV og PC, databriller/terminalbriller osv. Alt settes opp mot en løsning med briller eller kontaktlinser, eller en kombinasjon. Undersøkelsen gir også informasjon om hvordan øynene fokuserer.
Hva er silikonhydrogel-linser?
Dette er linser laget i materialet silikonhydrogel, et materiale som har unike egenskaper og som er optimale for bruk i kontaktlinser. Lanseringen av linser i silikonhydrogel var en revolusjon. Før dette inneholdt linser en stor andel vann. Problemet var at vann ikke slipper gjennom oksygen på en effektiv måte, dermed fikk øynene en svakere tilførsel av oksygen, noe som begrenset bruksområde og brukstid.
Silikon har en betydelig bedre evne til å transportere oksygen inn til øyet, noe som åpnet for nye typer linser. Silikonhydrogel har i tillegg svært gode egenskaper når det gjelder å opprettholde riktig fuktighet på øyet. Den nye type linser kunne derfor brukes i lengre tidsrom uten at det påvirket øyet negativt.
Litt forenklet kan man si at mye av problematikken rundt kontaktlinser dreier seg om fuktighet og oksygentilførsel.
Skal du velge briller eller linser?
Både briller og linser korrigerer synet på en god måte og valget dreier seg mest om hva du selv føler og liker samt i hvilken grad du driver med fysiske aktiviteter som kan påvirke valget.
Fordeler med briller
- Enkle å bruke når du skal lese
- Briller kan gi en ønsket estetisk effekt
- Enkle å stelle og holde rene
- Rimeligere enn linser om du ikke må ha nye briller ofte
Bakdeler med briller
- Dominerer ansiktet
- Begrenset sidesyn
- Dugger
- Må pusses
- Er i veien under fysisk aktivitet
- For noen ubehagelige å ha på
Fordeler med kontaktlinser
- Linser er mer diskret og dominerer ikke ansiktet
- Bedre sidesyn enn briller
- Dugger ikke
- Egner seg godt til fysisk aktivitet
- Du glemmer ikke av hvor du har lagt de
Bakdeler med kontaktlinser
- Krever litt når du skal ta de på og av
- Krever fokus på hygiene
- Risiko for tørre og irriterte øyne
- Risiko for infeksjoner og skader på øyet, sår på hornhinnen
- Linser av høy kvalitet koster mye
- Enkelte utvikler allergi mot tårevesken
- Kan bli harde / fryse i kaldt vær
- Noen får problemer med tørre øyne på lange flyturer (over 4 timer)
- Les mer om mulige problemer med linser
Hvordan sørge for god linse-hygiene?
Bruker du linser er hygiene noe som du virkelig må ta på alvor, noe som Norges Optikerforbund har stor fokus på. Enkelte har fått store skader på øynene som følge av infeksjoner. Med riktig hygiene reduserer du risikoen til et minimum i tillegg til at det blir mer behagelig å bruke linsene, mindre irritasjon på øynene osv.
Det starter med grundig vask av hendene, skyll skikkelig slik at du ikke får såpe på linsene. Når du tar linsene inn og ut skal du berøre de minst mulig og kun bruke en fingerspiss. Med litt øvelse gjør du dette på en elegant måte.
Bruker du linser som skal oppbevares skal dette alltid skje i et eget etui som inneholder tilstrekkelig med linseveske. Linseetuiet skal også holdes rent, det anbefales å lufte dette.
Linseveske er et universalmiddel for god hygiene ved bruk av kontaktlinser. Det desinfiserer, tar livet av virus og bakterier og sørger for at linsene holder seg mye og fleksible. I tillegg fjerner den belegg på linsen.
Husk at det finnes forskjellige typer linseveske tilpasset ulike typer linser. Få råd om dette der du kjøper linsene.
Hvordan type linseveske skal du velge?
De fleste bruker en «alt i ett» linseveske (multifunksjonsveske) som både renser og holder linsene rene i linseetuiet. Enkelte kan reagere på enkelte av stoffene i denne typen linseveske. Da finnes det mildere varianter med gode egenskaper.
Husk at ulike typer linseveske aldri må blandes!
Sammen med linsevesken hører saltløsning til for effektiv skylling. Plages du med tørre øyne bør du bruke øyedråper mot dette.
Praktiske tips for bruk av kontaktlinser om sommeren
Sommer, varme og sol byr på enkelte utfordringer for linsebrukere. For det første erstatter ikke linser solbriller, de dekker ikke hele øyet, det er derfor ikke tilstrekkelig at linsene beskytter mot UV-stråler (men det er bedre å bruke linser med UV beskyttelse enn uten). Bruk alltid solbriller av god kvalitet (UV) når det er sol. Du kan også bade med kontaktlinser, men bruk svømmebriller eller dykkemaske om du skal dykke og svømme under vann. Uansett må du alltid skifte linsene etter at du har badet, det er viktig.
Reiser du til utlandet skal du være ekstra nøye med hygienen. I utlandet er det lett å komme i kontakt med andre bakterier enn du er vant til hjemmefra, noe som øker risikoen for infeksjoner og problemer. Mange foretrekker endagslinser på ferie, da slipper du å tenke på rens og stell av linsene.
Både linsene og linseetuiet skal ikke ligge i solen men oppbevares i skyggen på et mest mulig kjølig sted.
Det gjelder å ha en viss beredskap for uforutsette hendelser. Ta derfor med briller om du skulle får problemer med øynene. Ta også med flere linser enn du normalt bruker, så er du på den sikre siden.
Hva med bruk av linser i pollensesongen?
Kontaktlinser gir en viss beskyttelse mot pollen. Er du svært allergisk vil våte og hovne øyne kunne gjøre bruk av linser vanskelig. Ellers gjelder mange av de samme generelle reglene for pollenallergikere, hold både hender og miljøet rundt deg rent, bli kvitt pollenstøv fra klær og hår og unngå å henge klesvasken ute i sesongen.
Flere tips for brukere av kontaktlinser
Bruk aldri andres kontaktlinser. For det første er de mest sannsynlig ikke tilpasset ditt øye, det skal være en kvalitetskontroll av dette fra optikers side. Dette har også et viktig aspekt når det gjelder hygiene. Bakterier og virus kan raskt smitte over og det som ikke har vært et problem for den du låner linser av kan bli et problem for deg, vi reagerer forskjellig.
Tåler kontaktlinser kulde?
Det spørs på hvilken type linser du bruker. En linse med en høy prosentandel vann vil reagerer raskere på frost og kulde enn en linse med lav andel vann. Når du har linsene på i kulde vil de kunne bli litt stivere og hardere, unngå derfor å få kald vind på øyet.
Linser tar ikke skade av å være frosset, men la de tine i romtemperatur uten å tilføre ekstra varme.
Hva med linser og sminke?
Start som alltid med en grundig vask av hendene. Deretter setter du inn kontaktlinsene før du begynner å sminke deg. Det anbefales å bruke sminke som ikke inneholder parfyme og olje. Unngå å komme borti linsene, vær forsiktig så sminkepulveret ikke kommer inn på linsen.
Husk jevnlig etterkontroll hos optiker
Synet endres jevn og trutt og du er tjent med å foreta en grundig etterkontroll og eventuell synstest med jevne mellomrom, en gang i året er en god regel. Det som kan skje er at ditt syn får en liten endring i styrken, men du kompenserer dette ubevisst, noe som er slitsomt og en stor belastning på øyet. Det er også mange grunner til å følge med ekstra nøye på øyehelsen når man bruker linser og/eller briller.
Bør du kjøpe kontaktlinsene på internett?
Svarer er både ja og nei. Du kan spare en god del og bor du utenfor byene vil netthandel være ekstra praktisk. Det er viktig at alle valg du foretar når det gjelder kontaktlinser skjer i samråd med optiker eller øyelege. Du må få undersøk øynene regelmessig.
De store optikerkjedene har også nettbutikker hvor du handler trygt og sikkert. Det kan også være litt å spare på å inngå en abonnementsavtale for linser. Det fungerer greit, du får tilsendt linsene i posten med jevne mellomrom, ofte hver tredje måned, og du administrerer det hele i leverandørens nettportal, enkelt og greit.
Vær nøye slik at alt blir riktig når du bestiller så slipper du å bruke tid på å returnere linsene. Sjekk derfor også holdbarhetsdatoen når du mottar linsene.
Ikke følg alle rådene du finner på internett når det gjelder valg av konkrete typer linser og modeller. La optiker eller øyelege bestemme dette.
Hvordan unngå å bli svindlet?
Kjøper du kontaktlinser fra ukjente nettbutikker tar du en stor risiko. Billige og dårlige kontaktlinser kan ødelegge øynene. Det finnes utrolig nok en stor produksjon av falske kontaktlinser som selges som merkevarelinser. Ikke se deg blind på prisen, og ikke stol blindt på EU-merket, det kan lett forfalskes.
Kontaktlinser produsert under tvilsomme forhold mangler også som regel den viktige kvalitetskontrollen.
Hvor mye kan du spare ved å kjøpe på nett?
Det er store prisforskjeller for kontaktlinser. Undersøkelser viser at enkelte leverandører ligger opptil 60% over i pris. Det er også store forskjeller mellom kjedene.
Og en ting til, ikke kast brukte kontaktlinser i toalettet. Kontaktlinser brytes ikke ned i naturen og havner derfor tilslutt på matfatet.
Ta vare på øynene, det er bortimot umulig å forbedre synet.