Ghee – Klarnet smør for melkeintoleranse

Ghee er smør uten melkeproteiner (kaseinet) og vann. Melkefett og vann er fjernet og du står igjen med en ren smørolje. Dette kalles også klarnet smør. Ghee kan du bruke som om det var vanlig smør, på brød, i kaker og kjekser og i matlagingen generelt (egner seg veldig godt til steking).

Hvilke er fordelen med ghee/klarnet smør?

Bra for melkeintolerante

For alle med intoleranse for melk er ghee en velsignelse. Da kan man nyte den gode smaken av smør uten problemer. Det er vanligvis melkeproteinene (kaseinet) intolerante reagerer på (inflammatorisk), dette er fjernet i ghee.

Tåler høyere temperatur

Når melkeproteinene er fjernet fra smøret blir andelen fett på nesten 100%. Dette gjør at ghee tåler høyere temperaturer enn andre fett-typer som brukes til steking og fritering, smør inkludert.

God på smak

Ghee har en fyldig og god smak og det er mange som anbefaler å bytte ut vanlig smør med klarnet smør/ghee for smakens skyld, også om man ikke er melkeintolerant.

Hvordan klarnes smør?

Det er i utgangspunktet en enkel prosess, men det krever litt tid og innsats.

  1. Smelt smør på svak varme i en kasserolle. Bruk usaltet smør, og gjerne økologisk. La smøret smelte sakte.
  2. Når alt er smeltet vil du se at smøret er delt i to lag i kasserollen. Nederst får du en hvit masse, øverst rent og klart fett.
  3. Nå er kunsten å hente ut det øverste laget med fett og få de over i en skål eller direkte på et glass. Det er viktig at det ikke blir med rester etter den hvite bunnmassen, melkeproteinet.
    En metode er å bruk en ostepose/klut som brukes til å sile vann under osteproduksjon.
  4. Når ghee er avkjølt blir konsistensen hard og fast.

Hvilken holdbarhet har ghee?

Ghee har som de fleste typer rent fett en lang holdbarhet. Du kan lagre det i romtemperatur i flere måneder, i kjøleskap eller kald kjeller enda lenger.
Lagrer du det i romtemperatur må du bruke lufttett emballasje. Et glass med stor åpning og skrulokk fungerer bra.

Ghee Kommer opprinnelig fra India

sb

You may also like...