Det viktigste om implantat

Mangler du en eller flere tenner vil et implantat i de fleste tilfeller være en god løsning for å erstatte disse. Implantatet er laget i metall og skrues ned i kjevebenet. Metallet som brukes er titan som har den unike egenskapen at det vokser inn i og sammen kjevebenet. Den blir etter hvert en del av kjeven.

Hva kreves av pasienten?

Du må være 18 år for å få implantat. Det er viktig av kjevebenet er ferdig utvokst. En annen forutsetning er at du har kraftig nok kjevebein, de aller fleste har det. Her er det mulig med en transplantasjon av beinmasse, men det er en større operasjon. Andre forhold som kan utelukke implantatbehandling er sykdommer i tannkjøttet, alvorlig tilfelle av gnissing i tennene, nedsatt immunforsvar (for eksempel ved kreftbehandling) og stort konsum av alkohol og tobakk.

Hvor mange implantat er mulig?

I utgangspunktet er det ingen grense i antall, så lenge forutsetningene er tilstede hos pasienten.

Implantat brukes også for å støtte større inngrep. En vanlig løsning for personer som mangler flere tenner på rekke er å montere en protese eller en tannbro. Implantat brukes til å støtte slike løsninger. Da slipper man å bruke implantat for hver tann som mangler. Hvilken løsning som fungerer best er veldig individuelt.

Problemer med dårlig ånde? det finnes løsninger.

Hvordan monteres implantatet?

Implantat kan høres litt brutalt ut, men er en veldig god løsning om du mangler en eller flere tenner.

Det hele starter med en grundig undersøkelse av din tannhelse for å fastslå at forutsetningene for å sette inn implantat er tilstede. Undersøkelsen omfatter både røntgen og CT slik at blant annet størrelsen og kvaliteten på kjevebeinet kan analyseres.

Selve monteringen foregår slik: Tannkjøttet snittes opp og bøyes til siden. Det bores et hull ned i kjevebeinet, implantet blir skrudd ned i hullet, som en skrue. Tannkjøttet sys deretter sammen. Dette er en relativt enkel operasjon.

Oppbyggingsfase

Etter monteringen starter den viktige fasen hvor implantatet gror sammen kjevebeinet. Dette tar fra noen uker til flere måneder. Implantatet er laget av metallet titan og vil derfor gro sammen og bli en integrert del av benet. Dette er en fascinerende prosess som har åpnet nye muligheter for å hjelpe personer med ulike tannproblemer. Implantat er ingen billig affære, men resultatet blir meget bra.

Når oppbyggingsfasen er ferdig monteres en krone på toppen.

Her er noen tips for et vakrere smil.

Implantat er en varig løsning

Med implantat har du 100% normal tann- og kjevefunksjon for mange år fremover. Varigheten er på over 10 år og med god tannpleie (det holder å pusse og stelle tennene på vanlig måte) og ingen komplikasjoner, slag og skader varer de også lenger.

Har implantat bare fordeler?

Ja, dette er en solid og varig løsning. Bakdelen er prisen. Det koster fort 20-25.000 kroner for hele prosessen for èn tann.

Bleking av tennene gir deg friskheten tilbake.

Sture Bjørseth

You may also like...