Hva hjelper mot tett nese?

Blir du forkjølet er tett og rennende nese som regel noe som dukker opp raskt. Tett nese er ikke dramatisk rent helsemessig, men veldig forstyrrende og ubehagelig, spesielt om det henger i sammenheng med en bihulebetennelse.

Hvorfor blir nesen tett?

Tett nese er en del av kroppens forsvarssystem. I forbindelse med forkjølelse blir en kropp eksponert for bakterier. For å hindre disse å komme inn i kroppen blir ulike forsvarsmekanismer aktivert. En av disse er produksjon av slim i nesegangene. Dette er en del av immunforsvaret. Slimet dannes ved at blodomløpet i slimhinnene blir større og slim blir skilt ut i nesegangene. Kroppen blir fornøyd mens du har fått et problem.

Det blir vanskeligere å puste, snørret renner og du snufser rundt med et lommetørkle innen kort rekkevidde. Dette er ingen farlig tilstand.

Hvordan åpne en tett nese?

Nesespray eller nesedråper

Slimhinneavsvellende nesedråper eller nesespray er et smart og velfungerende tiltak. Dette er enkelt å bruke og har en relativt lang varighet. Det finnes flere typer med ulik styrke og det meste av slike produkter får du på apoteket.

Mange er basert på en saltvannsoppløsning og i sin enkle form er dette noe du også kan lage selv.

Tett og rennende nese er det ikke så lett å gjøre noe med. Men, det finnes en del saker du kan gjøre for å lette på smerte og ubehag.

Det har folk gjort i alle år. Du koker opp litt vann, rører inn salt og lar det stå til det blir kaldt. Deretter sprøyter du det inn i neseborene. Du kan også dra det fra et fat direkte inn i nesen, men det er for mange ubehagelig og ikke så aktuelt.

Du må ikke bruke nesespray fra apoteket over lengre tid. Det kan oppstå en viss avhengighet og være helseskadelig.

Massasje av panne

Ved tett nese er som regel bihulene fulle av slim. Dette kan skape et trykk i panne og rundt øyne og gi smerte. For å løse opp slimet kan du massere rundt nese og øyne. Bruk to fingre og beveg disse i myke bevegelser med litt trykk. Fortsett opp nesen og pannen. Dette vil kunne sette slimet i bevegelse slik at det renner ned og trykket letter.

Spis chili eller lignende sterke krydder

Hvem har ikke opplevd at nesen begynner å renne når man spiser sterkt krydret mat, også uten å være forkjølet. Det som skjer er at kroppen blir lurt til å tro at den utsettes for varme i munnen og gjør sitt ytterste for å begrense skaden. Stoffet som fremkaller denne reaksjonen er capasaicin. Dette provoserer nervene i munnen som reagerer på varme. Et av tiltakene kroppen aktiverer er å øke blodomløpet. Dermed løsner slimet og du får et tynnere slim som renner ut gjennom nese og svelg.

Dette er ingen behandling, men kan hjelpe i kort periode slik at trykket letter.

Ta en varm dusj

Dette fungerer veldig bra. Varme og damp fra vannet løser opp slimet. Undertegnede pleier å rette dusjstrålen rett mot pannen. Det fungerer veldig effektivt, man tilfører varme rundt nese og bihuler og man kjenner slimet løsner.

Peppermynte eller mynte kan hjelpe

Mynte er en urte med mange helsebringende egenskaper. Den hemmer virus, den er svettedrivende og den løser opp en forkjølet nese. Noen velger å legge mynten i varmt vann og innhalere dampen ved å holde hodet over kjelen og legge et håndkle over slik at dampen ikke forsvinner.

Skrevet av: Sture Bjørseth