MCT-olje, fett kroppen liker

MCT-olje er et ekstrakt av de sunne fettsyrene i kokosolje. Kokosolje inneholder mettede fettsyrer. Ikke alle mettede fettsyrer er sunne. De sunneste fettsyrene i kokosnøttolje er de mellomlange, medium-chain-triglycerides (MCT). MCT oljen er et konsentrat av disse fettsyrene (derav også navnet).

MCT fettsyrene tas raskere opp i kroppen og går rett til leveren istedenfor og fordøyes i tarmen. Denne prosessen produserer ketoner som er en energikilde spesielt relevant for den som er på en lavkarbo eller keto-diett.

 

Kan MCT-olje hjelpe deg ned i vekt?

Øker forbrenningen

MCT-olje omdannes til ketoner i leveren. Ketoner er en energikilde basert på fett, i motsetning til glukose som er basert på sukker.
Ketoner stimulerer fettforbrenningen (termogenese), også av fett du allerede har lagret i kroppen.
Litt enkelt forklart øker MCT-olje kroppens vilje til å bruke fett som energikilde, og det er jo det mange er ute etter, spesielt i forbindelse med slanking.
Selv om fett har mange kalorier er kroppen avhengig av et visst inntak av fett for å kunne forbrenne fett.

Reduserer appetitten

MCT olje stimulerer kroppen til produksjon av hormoner som gir metthetsfølelse (blant annet leptin).

 

Energi som varer

Fett er i utgangspunktet en treg energikilde som kroppen helst lagrer. Kroppen førstevalg for energi er glukose. Glukose kommer fra karbohydrater og er en lett tilgjengelig energikilde.
Det spesielle med MCT, mellomlange fettsyrer, er at de absorberes lett i kroppen og dermed er en lett tilgjengelig energikilde. Det betyr at energien er tilgjengelig nærmest umiddelbart, på samme måte som sukker og raske karbohydrater.

Derfor er MCT-olje populært hos idrettsutøvere som trenger rask energi og som vil spare på glukose reservene.
MCT-olje har styrker også immunforsvaret. Immunforsvaret er avhengig av sunt fett.

 

Har MCT olje bivirkninger?

Et normalt frisk menneske vil i følge fagmiljøene ikke ha alvorlige bivirkninger fra et riktig dosert inntak av MCT olje.
Noen tåler denne oljen dårligere enn andre og kan risikere mageproblemer som oppkast, kvalme og løs mage.

sb

You may also like...