Slik går du ned i vekt med bedre forbrenning

Den eneste måten å fjerne fett på er gjennom forbrenning. Forbrenningen skjer konstant fordi kroppen trenger energi. Om energien kommer fra forbrenning av fett avhenger av inntaket av kalorier. Konsumerer du mer enn inntaket må kroppen finne energi og henter denne fra fettet (til dels også fra muskler). Er inntaket likt eller større enn konsumet har ikke kroppen behov for ekstra energi og lar fettet være i ro. Så enkelt er det.

Her er noen tips til hvordan du kan øke forbrenningen slik at kroppen konsumerer fettet du vil bli kvitt.

Spis alltid frokost

Når du spiser starter kroppen automatisk med å forbrenne de kaloriene fra maten. Får kroppen ikke tilførsel av mat vil heller forbrenning starte. Derfor er det viktig å spise frokost slik at denne prosessen kommer i gang tidlig på dagen. Tar du deg i tillegg tid til litt mosjon før frokost har du lagt et godt

Drikk mye vann

Det første du skal gjør når du står opp er å drikke et stort glass vann. Kroppen forbruker veske i løpet av natten og når du våkner er man ofte tørst. Siden for lite vann i kroppen reduserer stoffskiftet vil det første glasset aktivere stoffskiftet og dermed forbrenningen. I løpet av dagen skal du drikke flere glass vann, gjerne totalt 1 til 2 liter, avhengig av hvor mye du veier, temperatur i rommet osv.

Sterk mat

Sterke krydder øker stoffskiftet (du har sikkert merket at du blir varm når du spiser skikkelig sterk mat) og forbrenningen.

Spiser du for mye karbohydrater velger kroppen å forbrenne disse istedenfor fett du vil bli kvitt.

De er ikke snakk om en dramatisk økning i forbrenningen, men alle monner drar og hvorfor ikke ta med deg disse kaloriene i forbrenningen. Det er mange spennende retter hvor du kan bruke sterke krydder.

Spis ofte

Det optimale er å spise litt hele dagen, ikke i sum mer enn du ville gjort med tre større måltider, men jevnere fordelt gjennom dagen. Dette stimulerer stoffskiftet og forbrenningen gjennom hele dagen og i sum blir det mange ekstra konsumerte kalorier, akkurat det du er ute etter. Optimale småmåltid er fullkorn knekkbrød eller lignende varianter med magert pålegg, gjerne med protein. Protein gir også mye metthetsfølelse.

Beveg deg i løpet av dagen

Sitter du stille på et kontor og beveger lite eller ingenting i løpet av arbeidsdagen er det noe du ta tak i. For det første er dette helseskadelig generelt. For forbrenningen er det en katastrofe. Det samme gjelder på kveldene. Sitter du stille i sofaen trenger ikke kroppen bruke mange kalorier. Du må reise deg opp og bevege deg litt hver time gjennom hele dagen. Det holder med å gå en liten tur, gjerne i trapper. Noen knebøy får fart på blodsirkulasjonen. Målet er å komme ut av det totalt stillesittende. Litt bevegelse er utrolig mye mer enn ingen.

Reduser inntaket av karbohydrater

Har kroppen tilgang på karbohydrater har den ingen grunn til å hente energi fra fettcellene. Det er mye enklere å konsumere karbohydrater. Det er derfor viktig å redusere inntaket av karbohydrater slik at kroppen bruker fettcellene som energikilde. Det er for forskjell på karbohydrater. De såkalte raske tas raskt opp i kroppen og blodet og påvirker blodsukkeret slik at kroppen lagrer fett. Typiske kilder er hvite melprodukter, sukker, lys pasta og ris. De sunneste karbohydratene kommer fra grønnsaker. Kroppen bruker lengre tid på å bryte ned disse. I tillegg til at du holder deg mett lenger er de også gunstige i forhold til blodsukker og fettlagring.

Få i deg mer protein

Protein gir metthetsfølelse og øker forbrenningen. Dette skyldes at kroppen bruker energi for å fordøye protein. Det optimale er animalsk protein fra kjøtt. Problemet er at et for stort inntak av kjøtt, spesielt rødt, er ugunstig i forhold andre helseaspekt som blant annet utvikling av kreft. Protein fra planter er fullgode proteinkilder, men har ofte flere kalorier. Fisk er en fantastisk proteinkilde.

Kondisjonstrening

Når du trener kondisjon er det viktig at du presser deg litt slik at du får høy puls. Dette setter i gang prosesser som er svært gunstig for forbrenningen. Dette er også tidsmessig fordelaktig. En halvtime med intens trening tilsvarer mange timer med hurtig gange. Rask gange i motbakker er optimalt for den som ikke vil løpe (en fordel om du er tung, du slipper å overbelaste kroppen, blant annet knærne).

Bygg muskler

Jo større muskelmasse du har desto mer forbrenner du. Derfor er det viktig at du også trener styrke. Styrketrening gir også økt forbrenning i flere timer etter treningen, bra for deg som vil brenne kalorier. I tillegg har dette en positiv effekt på utseendet.

Sture Bjørseth

You may also like...