Hvordan lære seg å drikke rødvin? (Kort forklart)

Vin og vinsmaking er et enormt stort fagområde som det tar årevis å blink grundig kjent med. Allikevel skal det ikke så mye til for å lære en del basisferdigheter som gjør vinopplevelsen litt rikere og mer interessant. Det er også sjelden man møter vineksperter i privat sammenheng og det skal ikke så mye til å lære seg tilstrekkelig til å imponere venner og kollegaer.

Her er noen tips du kan starte med:

Hold glasset riktig

Her avsløres amatøren. Glasset skal holdes i stetten! Du er kanskje vant til å varme konjakken ved å legge glasset godt i hånden, det skal du ikke gjøre når du drikker vin. Det handler både om det faglige, vinen skal kunne betraktes for å vurdere farge og konsistens, og om at det tar seg dårlig ut med fete fingeravtrykk på glasset.

 

Luft vinen i glasset

For å frigjøre smaker og få mer kontakt med vinens konsistens og farge skal du rulle vinen i glasset, det vil si få den til å rotere rundt. Dette kalles å snurre vinen og er noe du må lære deg slik at du ikke søler.

 

Studer vinens farge

Dette er det første punktet i en vurdering av en vin. Fargen sier mye om hvor moden vinen er og hvilken type vindrue den er laget av. Enkelte rødviner har en så fyldig mørk, kraftig og tett farge at du ser ikke gjennom glasset. Andre har en lysere og lett karakter. Druetypen bestemmer mye av dette. Fargen på rødvin går fra brun til lilla med alle variasjoner mellom.

 

Hva lukter vinen?

Dette er vanskelig. Å beskrive hva vinen lukter krever endel erfaring. Problemet er at man ikke klarer å koble smaken mot vanlige referansesmaker som bær, urter, krydder og mer spesielle smaker som sjokolade og lakris. Du klarer ikke å lære dette før helgen, men når du skal beskrive smaken kan du referere til en bærtype og ett krydder og eventuelt andre smaker som slår deg. For eksempel blåbær, pepper og mørk sjokolade.

 

Hva smaker vinen?

Først tar du en god slurk og lar denne ligge i munnen. Roter vinen rundt i munnen slik at du får luft i vinen. Dra også inn luft i munnen. Blandingen vin og luft utløser smakene i vinen. Du kan også slurpe i deg vinen, det vil si trekke inn luft samtidig som du drikker. Slurpingen lager en karakteristisk lyd som er typisk når ekspertene skal smake på og vurdere vin.

Når du har svelget vinen puster du ut gjennom nesen, det gir en rikere om mer komplett smaksopplevelse ved at du også mobiliserer ganen.

Nå er tiden kommet for å kommentere smaken. Her kommer litt det samme som med lukten, du referer til bær, krydder, urter sov. I tillegg kommenteres vinens konsistens, hvor lenge smaken sitter i munnen og hvor tørr og bitter vinen er.

Smaken er individuell

Skal du imponere med vinkunnskaper i et selskap kan du nesten si hva som helst om hvordan vinen smaker og ingen sier deg imot, fordi de har ikke peiling på vin. Derfor kommer du langt med å si hvilke assosiasjoner du får når du smaker på vinen.

Vet du hvilken vin som skal serveres er det et triks å google først for å se hva andre mener om de aktuelle viner.

Hvor kaloririkt er egentlig øl?

 

Ikke dum deg ut på restaurant

Bestiller du vin på restaurant er det vanlig at kelneren åpner flasken og sjenker litt i glasset til den som bestilte. Dette gjøres for at vinen skal godkjennes før den serveres. Her er det viktig å huske en ting: du skal kun lukte på vinen, ikke smake. Hele poenget er at du skal sjekke om vinen er korket, det lukter av kort. Gjør den dette betyr det at det har kommet luft inn i flasken under lagringen og vinen er ødelagt.

Dette er også grunnen til at vin lagres liggende, korken holder seg fuktig og slipper ikke inn luft. Du kan også oppleve at kelneren gir deg korken, da skal du kun se at den er fuktig og ikke lukte på den.