Hva er lavkarbo?

Lavkarbo (LCHF, Low Carb High Fat) er et slanke- og matkonsept som går ut på å oppnå og holde riktig kroppsvekt ved hjelp av å spise lite karbohydrater. Dette er en etter hvert anerkjent og mye omtalt slankemetode. Fedon Lindberg var en av pionerene i Norge innen lavkarbo kosthold.

Effekten av et kosthold med få og riktige karbohydrater er veldokumentert både for vektnedgang og andre helsemessige effekter som bedre konsentrasjon, mer energi og bedre velvære blant annet som følge av et mer stabilt blodsukker.

Hovedprinsippet er å tvinge kroppen til å forbrenne fett ved å holde insulin nivået i blodet lavt. Et lavt inntak av karbohydrater fører til at det skilles ut lite insulin, noe som igjen fører til økt forbrenning av fett.

Riktig kosthold kombinert med trening gir best resultater.

Hva består et lavkarbo kosthold av?

Grunnpilarene er lite karbohydrater (og kun den sunne typen), mye fett og mye protein. I praksis betyr dette at du kutter ut alt som inneholder sukker og stivelse. Dette gjelder også brød og finmel-produkter, pasta og ris. Du trenger ikke å velge lett variantene av produkter som majones og rømme, dette naturlige fettet er en del av dietten. Nøtter og frø er andre gode kilder til sunt og naturlig fett. Du skal også passe på å spise mye protein. Gode kilder er kyllingfilet, fisk og kjøtt.

Det finnes flere grader av hvor mye karbohydrater du skal spise i henhold til denne dietten. De mest ekstreme spiser under 20 gram pr dag (det er lite). Grensen for å kalle det en lavkarbo diett er 50 gram pr. dag. Det er også flere som priser grovkornprodukter, naturlig ris og fullkorn pasta. Her blir det opp til deg hvor ambisiøst du går til verks.

Insulin er en nøkkelfaktor

Insulin nivået har en sentral plass i hvorfor lav karbo fungerer. Når du spiser karbohydrater skilles det ut insulin i blodet. Når insulinnivået i blodet øker demper det kroppens evne til å bruke fett som energikilde og benytter isteden karbohydrater. Har du derfor en jevn tilførsel av karbohydrater vil kroppen aldri ha noe behov for å benytte fett som drivstoff. Som følge av det vil heller ikke fettmengden reduseres.

Hvordan øke forbrenningen på en enkel måte?

Ketose

Når kroppen ikke lenger har tilstrekkelig tilgang på karbohydrater som energikilde vil den starte en prosess som gjør fettceller om til energi. Dette kalles også at fettet transformeres til ketoner. Kroppen går inn i en tilstand som heter ketose. Det er altså i tilstanden ketose at kroppen virkelig forbrenner fett. Det er veldig individuelt fra person til person hvor raskt man kommer i ketose.

Fungerer lavkarbodietten?

Svært mange personer har lykkes i å gå ned i vekt med lavkarbo kosthold. Under selve slankingen kan man klare seg med veldig små mengder karbohydrater, men etter at ønsket vekt er oppnådd bør inntaket økes slik at kroppen får i seg mat med viktige næringsstoffer. Dette er for eksempel frukt og grove kornprodukter. Det viktigste på sikt er å spise riktig type karbohydrater. Sukkerholdige produkter, hvitt brød, lys pasta og ris er eksempel på mat med feil type. Frukt og grønnsaker og fullkorn brød, ris og pasta inneholder karbohydrater som tas langsomt opp i kroppen og derfor ikke påvirker insulinnivået og dermed stimulerer kroppen til å bruke fett som drivstoff.

SB

You may also like...