Aprikos – Smakfull næringsbombe

Smakfull frukt full av smak, E-vitaminer og kostfiber. Populær både hos slankere, helsebevisste og ikke minst den som liker å lage god mat. Aprikos er ekte helsekost!

Hvorfor bør du spise aprikos?

  1. Lite kalorier, 36 kalorier/100 gram, gunstig om du skal slanke deg.
  2. Lite fett, 0,1 gram/100 gram.
  3. Mye metthetsfølelse i forhold til antall kalorier
  4. E-Vitamin. Aprikos inneholder mye E-Vitamin (4 Alfa-TE). E-Vitamin er viktig på mange måter og gir cellene beskyttelse mot frie radikaler og oksidativt stress.
  5. Aprikos inneholder mye kostfiber (1,6 gram/100 gram). Kostfiber er viktig for mage- tarmsystemet og bidrar til en normalisert fordøyelse.
  6. Aprikos har som flere andre frukter et høyt innhold av antioksidanter.

Hva er sunnest, tørket eller fersk aprikos?

Næringsinnholdet er det samme, den store forskjellen er innholdet av vann. En tørket frukt inneholder minimalt med vann.  Det du skal passe på når det gjelder tørket frukt generelt er at kaloriinnholdet er høyt i forhold til volum og vekt, hele fem ganger så høyt i forhold til vekten.

Det går raskt, og er godt, å spise ett fat med tørket frukt, men da har du også fått i deg mange kalorier.

Ser du på innholdet og konsentrasjonen av næringsstoffer er aprikos og annen tørket frukt rene næringsbomber.

Tørket frukt er sunn snacks

Erstatter du godteri og sjokolade med tørket frukt som aprikos har du gjort et godt valg med færre kalorier og masse viktige næringsstoffer med på kjøpet.

Kjøpe ferdig tørket eller tørke selv?

Fordelen med å kjøpe ferdig tørket aprikos ligger først og fremt i smaken. De tørkede aprikosene du kjøper i helsekostbutikkene eller i daglivarehandelen er frysetørket.

Frysetørking går ut på at frukten først fryses ned og ved hjelp av vakuum (vakuumkammer) trekkes fuktigheten ut av frukten. Fordelen med frysetørking er at strukturen i fruktkjøttet bevares. I tillegg gjør den raske nedfrysingen og vakuum-behandlingen at smak og aroma bevares betydelig bedre enn om du skulle tørke selv.

Tørket frukt har også betydelig lengre holdbarhet enn fersk frukt.

Å tørke selv gir også et godt resultat men krever litt engasjement for å få et godt resultat.

Fakta om aprikos:

  • Dyrkes i Sør-Europa og rundt Middelhavet samt Midt-Østen.
  • Kommer opprinnelig fra Kina.
  • Tilhører plommefamilien
  • Frisk og syrlig smak
  • Allsidig frukt, smaker godt som hel og moden, egner seg godt i desserter, i kaker og ikke minst som syltetøy.
  • Populær som tørket frukt.
  • Fersk aprikos lagres i 10-12 grader.

Ofte stilte spørsmål om aprikos

Hva betyr aprikos?

Det latinske navnet er Prunus armeniaca (frukten fra aprikostreet)

Hvor lenge skal aprikos koke?

Aprikos kokes under lokk  i 20 minutter på svak varme.

Hvordan tørke aprikos?

Den beste tørkemetoden for aprikos er 4-5 dager i solen. Aprikosene må være modne! De må skjæres i to deler og stenen fjernes. Legg de på en netting eller lignende slik at de også tørker på undersiden.

Hvor kjøper du økologisk aprikos?

Økologisk aprikos kjøper på helsekostforretninger i butikk eller på nett (de fleste har innholdsrike nettbutikker hvor du handler trygt og sikkert.

Næringsinnhold/100 gram

Spiselig del: 92 %
Vann: 87 g
Kilojoule: 154 KJ
Kilokalorier: 36 Kcal
Protein: 0,9 g
Karbohydrat: 7,2 g
Fett: 0,1 g
Mettet fett: 0 g
Enumettet fett: 0 g
Flerumettet fett: 0 g
Stivelse: 0 g
Mono + Di: 7,2 g
Kostfiber: 1,6 g
Beta-karoten: 405 µg
Vitamin A: 34 RAE
Vitamin D: 0 µg
Vitamin E: 4 Alfa-TE
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Niacin: 0,5 mg
Niacin ekviv: 0,6 NE
Vitamin B6: 0,08 mg
Folat: 5 µg
Vitamin B12: 0 µg
Vitamin C: 6 mg
Kalsium: 15 mg
Jern: 0,5 mg
Natrium: 2 mg
Kalium: 270 mg
Magnesium: 11 mg
Sink: 0,1 mg
Selen: 0 µg
Kopper: 0,06 mg
Fosfor: 20 mg

sb

You may also like...