Opptatt av god helse? Du kommer ikke utenom styrketrening

Lever du som de fleste et stillesittende liv med lite fysisk aktivitet og i praksis ikke utfordrer musklene nevneverdig er styrketrening noe du bør ta på alvor. Det skal ikke så mye til, og litt er utrolig mye mer enn ingenting. Du trenger ikke gå på helsestudio, du kan fint trene hjemme med enkle øvelser.

Etter hvert som man blir eldre vil styrke og muskelmasse ofte være en av tingene som avgjør hvor godt vi fungerer i hverdagen.

Så, hvorfor skal du trene styrke?

1. Holder deg slank

Styrketrening er gunstig på to måter når det gjelder å holde riktig vekt. Som alle vet må energikonsumet være like høyt som inntaket. Trener du styrke får du hjelp til dette. For det første forbrenner du kalorier unders selve treningen. For det andre vil forbrenningen fortsette mange timer etter at treningen er ferdig. Og sist, men ikke minst, vil økt muskelmengde i seg selv føre til økt forbrenning. Det skal ikke mange kilo muskler til før forbrenningen ligger på et betydelig høyere nivå.

Styrketrening er også spesielt gunstig for å redusere det farlige fettet som legger seg i mageregionen, såkalt visceralt fett.

Tren kjernemuskulatur med øvelsen planken.

2. Lavere blodtrykk

Trener du styrke vil dette påvirke blodtrykket i gunstig retning, på samme måte som kondisjonstrening.

Styrketrening må kombineres med kondisjonstrening.

3. Lev lenger

Forskning viser at en sterk og gjennomtrent muskulatur gjør kroppen mer motstandsdyktig og reduserer risikoen for alvorlige sykdommer.

Du trenger ikke bli bodybuilder for å ha stort utbytte av styrketrening. Litt er utrolig mye mer enn ingenting.

Du trenger ikke se ut som en bodybuilder, noen enkle styrkeøvelser ett par ganger i uken gjør underverker. Styrketrening er også med på å redusere risikoen for beinskjørhet. Det handler om å stimulere prosesser i kroppen som forsinker aldringsprosessen.

4. Mindre risiko for hjerteproblemer og diabetes 2

Trener du styrke vil blodsukkeret bli lavere og bidra til å redusere risikoen for å utvikle diabetes 2 og hjerteproblemer. Kombinerer du styrketreningen med kondisjonstrening blir effekten forsterket. Det er større sjanse for å unngå metabolsk syndrom.

5. Bedre humør

Styrketrening hjelper på humøret, og reduserer sjansen for depresjon og nedstemthet. Dette gjelder også for andre typer fysisk aktivitet, men styrketrening er en aktivitet som gjør at du får mer enn dobbel effekt.

Intervalltrening er gunstig for deg med dårlig tid.

6. Positiv effekt på angst og depresjon

I forsøk på pasienter med angst og depresjon viser det seg at styrketrening kan redusere bruken av medikamenter og pasientene større livsglede.

Derfor, hva venter du på?

Skrevet av: Sture Bjørseth

You may also like...