Bokhvete – Hvorfor spise og hvordan anvende?

Bokhvete er har ingen ting med kornsorten hvete å gjøre. Bokhvete er en nøtt, og derfor glutenfri. Hel bokhvete brukes som grøt og ris, finmalt bokhvete-mel kan du lage glutenfritt brød og andre bakervarer med.

Bokhvete er helsekost med mange helsefremmende egenskaper både for blodtrykk, kolestrol, diabetes (2) samt hjerte- og karsystemet.

Bokhvete finner du i mange glutenfrie produkter.

 

Her er syv gode grunner til at du bør spise bokhvete

1. Glutenfri

Populær hos sensitive mot gluten og glutenallergikere

2. Inneholder mye magnesium, det er viktig for

  • Nervesystem og muskelfunksjon
  • Forbedrer blodomløpet, bidrar til stabilisering av blodtrykk
  • Gunstig påvirkning på insulin- nivå og funksjon (bukspyttkjertelen)

3. Inneholder flere mineraler

  • fosfor, jern, kalium, silisium og fluor

4. Kostfiber

Bokhvete er en rik kilde til kostfiber (Ca. 5%).

5. Rik proteinkilde

Med et protein innhold på 13 gram/100 gram er dette en viktig kilde til protein. Bokhvete inneholder også viktige aminosyrer som Lysin. Lysin er en av aminosyrene kroppen bruker til å bygge bindevev. Det er en essensiell aminosyre som kroppen selv ikke produserer.

6. Inneholder flavonoider

Stoff som har en beskyttende effekt på hjerte- og karsystemet. Skal også ha en gunstig virkning i forhold til forebygging av kreft. Har en funksjon lik antioksidantene, dvs. cellene mot skadelige frie radikaler.

7. Populær slankemat

Inneholder mye kostfiber og gir god metthetsfølelse

Husk å skylle bokhveten i kokende vann før bruk. Den inneholder fargestoffet fagopyrin som mange er allergiske mot.

 

Hva kan du lage med bokhvetemel?

Alle typer brød, boller og rundstykker, vafler og pannekaker. Hvorfor ikke lage glutenfri pizzabunn?

 

Hvor kjøper du bokhvete?

Helsekostforretninger: De fleste har hele nøtter/gryn samt mel
Utenlandske butikker: Pasta og nudler finnes det ofte et godt utvalg av. Bokhvete spises mye i Asia, blant annet Japan.
Dagligvarehandelen: I butikker med godt utvalg kan du finne bokhvete både som mel, pasta og nudler.

 

Fakta om bokhvete

  • Har sin opprinnelse i Sentral Asia, brukes mye i Japan
  • Er egentlig en nøtt (sibirsk), men har også et slektskap med rabarbraplanten
  • Produseres i dag i flere Østeuropeiske land samt USA og Kanada
  • Bokhvete har dårlige egenskaper for heving av bakst
  • Trives også i dårlig matjord, dvs. jord med lite næring og høy andel sand

sb

You may also like...