Mandelmel – Glutenfritt og smakfullt

Sist oppdatert: 7. juni 2020


Mandelmel – Glutenfritt og smakfullt

Mandelmel kan du bruke både til bakst og matlaging generelt. De attraktive egenskapene til mandelmel er det lave innholdet av karbohydrater, det er glutenfritt og det smaker godt.

Mandelmel er derfor en populær erstatning for vanlig mel, spesielt for slankere, glutenintollerante og den som plages med cøliaki.

Er du opptatt av kaloritelling må du huske at mandler inneholder mange kalorier, så ikke overdriv.

 

To typer mandelmel

Her er fordelene og bakdelene med de to typene mandelmel:

Oppmalte mandler

De ene varianten er den enkleste versjonen som du lager selv. Du maler opp mandler i en kvern til fin melaktig konsistens.

Fordeler

  • Egner seg godt til for eksempel pannekaker og vafler.
  • Gir mye smak
  • Tar lang tid
  • Koster lite

Bakdeler

  • Høyt innhold av fuktighet gjør den ikke egnet til alle typer bakervarer.
  • Brune «prikker» om du ikke fjerner skallet

Kaldpressede mandler

Dette er mandelrestene etter produksjon av mandelolje. Mandelolje produseres ved at fettet presses ut av mandlene. Den gjenværende massen males opp og blir til mandelmel. Dette kalles også avfettet eller avoljet mandelmel.

Fordeler

  • Tørt og med lav fuktighet, godt egnet til baking side det absorberer mye fuktighet.
  • Enkelt og raskt
  • Færre kalorier enn selvmalte mandler
  • Bedre holdbarhet

Bakdeler

  • Mye av mandelsmaken er mangler

 

Viktig angående bruk av mandelmel

  • Mandelmel binder ikke like godt som hvetemel og lignende og baksten kan bli litt løs i konsistensen. Dette kan du løse ved å tilsette Fiberhusk. Fiberhusk gir en fastere konsistens.
  • Egg gjør konsistensen fastere.
  • Bakst med mandelmel hever ikke like bra som med hvetemel og lignende. Bakeresultatet blir gjerne litt flatere.
  • Mandelmel skal oppbevares i kjøleskapet.
  • En stor del av næringsstoffene finnes i skallet.

 

Mandelmel er bra for blodsukkeret

  • Mandelmel inneholder lite karbohydrater og er derfor, sammenlignet med raffinert lyst mel, gunstig i forhold til å holde blodsukkeret på riktige nivåer.
  • Spiser du mat med karbohydrater fra næringsmidler med høy glykemisk indeks (GI) vil blodsukkeret stige raskt og deretter falle. Dette er ikke gunstig blant annet i forhold til slanking og fettlagring. Dette er typisk for alt som inneholder mye sukker og/eller hvitt raffinert mel.
  • Erstatter du raffinert lyst mel med mandelmel slipper du dette.
  • Mandelmel er næringsrikt og inneholder flere viktige næringsstoffer (blant annet magnesium) som er gunstig for blodsukkernivået og insulinfølsomheten.
  • Inneholder også jern, mangan, sink og  kalium.

 

Mulige bivirkninger fra mandelmel?

Oppblåst mage/tarm

  • Mandelmel har et høyt fiberinnhold. Det kan gi oppblåst mage, spesielt om du allerede plages med dette.

Nøtteallergi

  • Er du allergisk mot nøtter vil du også mest sannsynlig være allergisk mot mandler. Dette bør du få testet før du anvender mandler i kostholdet.

 

Hvor kjøper du mandelmel?

Det kjøper du enkelt på nettet. De fleste helsekostbutikker har et godt utvalg av mandelmel. Det finnes også i dagligvarehandelen, men ikke overalt.

sb

Du liker gjerne...

-->