Behandling av søvnforstyrrelser hos barn

Barn og søvn er noe du skal ta på alvor. Har et barn alvorlige søvnforstyrrelser er det viktig at du som forelder oppsøker hjelp, det er flere mulige behandlinger som vil kunne bidra til å løse problemet. Barn med søvnforstyrrelser kan slite med humør og konsentrasjon på skolen, de kan ha dårlig oppførsel og lettere komme i konflikt med både voksne og venner.

Får barnet ikke behandling og hjelp, blant annet ved hjelp av søvnregistrering, vil søvnproblemene fortsette og gi barnet en dårligere livskvalitet.

Her er noen tips til behandling av søvnforstyrrelser:

Søvntrening

Dette er øvelser du gjør sammen med barnet. Det dreier seg mye om å gi barnet fred og ro før sengetid. Det gir både lettere innsovning og bedre søvnkvalitet samt mindre sjanse for at det våkner om natten.

Søvntrening går i hovedsak ut på å venne barnet til å sovne alene. Plasseres barnet i sengen og det begynner å gråte straks du forlater soverommet skal du ikke umiddelbart gå tilbake for å trøste. Barn er smarte og forstår raskt denne sammenhengen. Med søvntrening øker du tiden det går før du går tilbake til barnet når det gråter. Du starter med ett par minutter og øker gradvis minutt for minutt. Barnet vil etter hvert forstå at det er trygt, du er tilstede selv om barnet ikke ser deg.

Økning av avstanden til barnet kan innøves på samme måte. Du flytter deg litt lengre fra barnet etter sengetid. Barnet ser deg, men blir etter hvert vant til at du ikke er nær sengen. Sakte men sikkert aksepterer barnet at det skal legge seg alene.

Dette fungerer ikke på alle barn og er det barnet fullstendig hysterisk og du ikke har noen fremskritt med denne type søvntrening er det ikke noe vits i å fortsette i det uendelige, det kan tilslutt skade barnet.

Effekten av systematisk søvntrening kommer etter noen uker, det gjelder å investere litt tid og tålmodighet i dette.

Optimal rutine for legging

Et barn som er rolig når det legger seg vil både sovne raskere og sove bedre.

Søvnstimulerende rutiner før leggetid er et godt tips om barnet har vanskelig for å sovne.

Du kan etablere gode rutiner før leggetid som beroliger barnet. Det viktige er å være klar over at det kan ta noen uker å innarbeide gode rutiner, men det vil lønne seg både for foreldre og barn.

En god rutine er å gjøre en fast ting hver kveld før sengetid, evt. når barnet har lagt seg i sengen. Det kan være å lese et eventyr, synge noen godnattsanger eller fortelle en beroligende historie. Denne gjør det enklere for barnet og komme inn i innsovningsfasen.

I tillegg er det viktig at soverommet stimulerer til god søvn. Det skal ha en behagelig temperatur, være stille og ha en dempet belysning eller eventuelt være helt mørkt. Sukker, søtsaker og cola før leggetid er bannlyst.

Her er noen tips til hvordan du selv får sove godt.

Det er også viktig at et barn er fysisk aktivt, oppholder seg mye utendørs og sliter seg litt ut fysisk daglig. Det stimulerer prosesser i kroppen som igjen fører til bedre søvn og søvnkvalitet. Les også kommentar fra leder Astrid Grydeland Ersvik i Landsgruppen av helsesøstre.

Sovemedisin er ikke et umiddelbart alternativ for barn når det er problemer med søvnen, man må forsøke så langt som mulig å unngå slike hjelpemidler.

Skrevet av Sture Bjørseth

You may also like...