Koke brokkoli? Hvordan og hvor lenge?

Det går helt fint å tilberede brokkoli ved å koke. Det tar noen få minutter i kokende vann. Er du veldig opptatt av å ta vare på næringsstoffene lønner det seg å dampe brokkolien.

Slik koker du brokkoli:

  1. Skjer av toppene
  2. Fjern enden av stilken, bruk en kniv
  3. Ta bort bladene
  4. Skrell stilken, du kan bruke både kniv og potetskreller
  5. Skjer stilken i 4-6 biter, eventuelt i tykke skiver.
  6. Kok en kasserolle med nok vann til at alle brokkolibitene har god plass, tilsett 2-3 ts salt. 1-2 ts med fruktsalt i tillegg skal beskytte grønnfargen under kokingen
  7. Legg i brokkolien når vannet koker
  8. La det koke i 2 – 3 minutter. Sjekk med en gaffel, når den glir lett inn i stilken er den ferdig
  9. Når den er ferdig heller du av vannet og lar den stå å frigjøre fuktighet

Hva er riktig koketid for brokkoli

Koketiden er veldig viktig, brokkoli som har kokt for lenge er myk og slapp og tar seg ikke godt ut på tallerkenen.

Brokkoli skal være litt hard. Det blir litt som med poteter. Når kniven eller gaffelen går lett igjennom er den ferdig. Dette tar bare ca. 3 minutter. Istedenfor for å telle minutter sjekker du selv med en gaffel, da har du kontroll.

Alternativt kan du gi brokkoli et oppkok og deretter ta kasserollen til side og la det trekke cirka 3 minutter.

Jo kortere brokkoli kokes, desto mer av næringsstoffene blir igjen.

Kan det tilberedes fra frossen tilstand?

Ja, det går helt fint. Det er litt verre å oppgi koketid for frosset brokkoli. Det beste er å sjekke med en gaffel når den er ferdig.

Koking reduserer næringsinnholdet

Brokkoli, som alle grønnsaker, mister mye av næringsstoffene når de kokes i vann. Forklaringen er enkel, en del av næringsstoffene blir igjen i vannet. Det kan derfor være smart å dampe brokkolien. Brokkoli inneholder blant annet det viktige næringsstoffet folat.

SB

You may also like...