Dampe brokkoli? Hvordan og hvorfor?
Det er stor fordel med å dampe brokkoli istedenfor å koke, du tar bedre vare på de verdifulle næringsstoffene (blant annet folat). I følge forskere hos Matforskningsinstituttet Nofima kan så mye som halvparten av viktige næringsstoffer bli borte gjennom koking i vann.
Slik damper du brokkoli:
- Skyll av brokkolien i kaldt vann
- Kutt av enden på stilken
- Ta av bladene
- Skjær av toppene (dette trenger du ikke, men personlig synes jeg det er mer praktisk)
- Stilken må skrelles. En potetskreller eller kniv fungerer fint
- Selve dampingen kan du gjøre på to måter. Du kan fylle litt vann i bunnen av en kasserolle og legge brokkolien oppi. Alternativt kan du legge en rist / damprist i bunnen og fylle vann opp til kanten av risten. Da slipper du at brokkolien er i kontakt med vannet. Den siste er den optimale løsningen og tar best vare på næringsstoffene. Noen tar en teskje salt i vannet.
- Brokkolien er ferdig dampet når en kniv eller gaffel går lett gjennom stilken. I følge boka tar dette cirka 4 minutter, men det er best å sjekke selv. Damper du brokkolien for lenge blir den myk og slapp i tillegg til at viktige næringsstoffer går tapt.
Kan du dampe brokkoli i mikroovn?
Dette fungerer fint, mange synes dette er enklere. Du legger brokkolien i en skål som er laget for bruk i mikroovn. Ha litt vann i skålen, to spiseskjeer er nok. Sett mikroen på maks effekt, brokkolien er ferdig etter cirka fem minutter. Det lønner seg å sjekke om den er ferdig etter fem minutter. Brokkolien blir slapp og myk også i mikroovnen. Brokkoli skal være sprø og spenstig.
Smørdamping av brokkoli
Smør hever smaken og ett par spiseskjeer smør i vannet gjør underverker (pluss litt salt). Men, er det et måltid med få kalorier du er ute etter bør smøret selvfølgelig utelates.
Smørdamping er et gammelt triks for å få barn til å spise grønnsaker.