Hvilke fisker er fete?

For oss i Norge er det seks fete fiskeslag som gjelder: Laks, ørret, makrell, sild, brisling og ål. Alle disse har et høyt innhold av fett, mettede fettsyrer, enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer og Omega 3.

Fettprosenten ligger mellom 10 og 33 % med sild, makrell og ål som de feteste alternativene. Ål har et fettinnhold på hele 33 % fett.

Fettinnholdet varierer veldig i løpet av året. Makrellens fettinnhold er helt nede i 3-4 % utenfor sesongen den fiskes i. Fisket foregår når fettinnholdet er høyt.

Fet fisk er fulle av viktige næringsstoffer

I tillegg til det sunne fettet, og spesielt Omega 3, inneholder de fete fiskeslagene viktige vitaminer, A-, E- og D-vitamin. D er spesielt viktig for oss som lever i et område med lite sol og lite lys i vinterhalvåret. Fett er avgjørende for at kroppen skal fungere.

Makrell

Makrell kan tilberedes på flere måter. Det er populært å røke makrell, det gir en nydelig smak. Makrell kan både stekes, kokes og grilles. Grillet makrell med en det rette tilbehøret er en opplevelse. Makrell i tomat og røkt (pepperrøkt) er smakfulle pålegg.

Fett og næringsstoffer i makrell:

Energi: 1214 kJ / 293 kcal
Protein: 17 g
Fett: 25 g
Mettede fettsyrer: 5,3 g
Cis-enumettede fettsyrer: 9,1 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 7,2 g
Omega-3: 6,3 g
Omega-6: 0,5 g
Kolesterol: 80 mg

Laks

Populær fisk på norske matfat, både som middag og pålegg. Kokes, stekes, grilles og røkes (varm- og kaldrøkes). Rå laks er også er et fast innslag på sushi menyer.

Fett og næringsstoffer i laks:

Energi: 932 kJ / 224 kcal
Protein: 20 g
Fett: 16 g
Mettede fettsyrer: 3 g
Cis-enumettede fettsyrer: 5,9 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 5 g
Omega-3-fettsyrer: 3,6 g
Omega-6-fettsyrer: 1,2 g
Kolesterol: 80 mg

Ørret

Ørret er mindre fet enn laks men allikevel en rik kilde til sunt fett. Ørret blir tilberedet på samme måte som laks, men skiller seg noe i smaken. Sjøørret har betydelig mindre fett enn oppdrettsørret (fettprosent under 5). Det lave fettinnholdet kommer av større fysisk aktivitet, med andre ord det samme som for oss mennesker.

Fett og næringsstoffer i ørret:

Energi: 693 kJ / 166 kcal
Protein: 19 g
Fett: 10 g
Mettede fettsyrer: 2 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Cis-enumettede fettsyrer: 3,5 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 3,2 g
Omega-3-fettsyrer: 2,5 g
Kolesterol: 73 mg

Sild

Havets sølv og en fisk med lange tradisjoner i Norge. Mange kystsamfunn i Norge er bygd med fruktene av et rikt sildefiske. Allsidig bruksområde og tilberedning. Sild kan kokes, stekes, grilles og røkes. Sild egner seg i godt i ulke marinader som sursild og sild i tomat. Det er også populært å salte sild.

Fett og næringsstoffer i sild:

Energi: 776 kJ / 187 kcal
Protein: 15,2 g
Fett: 14 g
Mettede fettsyrer: 2,9 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Cis-enumettede fettsyrer: 5,9 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 3,3 g
Omega-3: 2,8 g
Omega-6: 0,2 g
Kolesterol: 68 mg

Brisling

Kjent gjenganger på norske frokostbord, spesielt jul og påske. Ansjos er foredlet brisling. I butikken finner du brisling hermetisert som sardin eller ansjos. Du kan også kjøpe brisling fersk. Smakfull både stekt og grillet. Denne lille krabaten er full av viktig fett og næringsstoffer.

Fett og næringsstoffer i brisling:

Energi: 862 kJ / 208 kcal
Protein: 12,4 g
Fett: 17,6 g
Mettede fettsyrer: 4,4 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Cis-enumettede fettsyrer: 6,8 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 4,1 g
Omega-3 fettsyrer: 4,1 g
Kolesterol: 57 mg

Ål

Ål er den absolutt feteste fisken i Norske farvann. Siden ål er utrydningstruet er det fredet og derfor ikke et relevant alternativ i denne sammenhengen.

Kilde og inspirasjon: Norges Sjømatråd.