Tannbleking, hjemme eller hos tannlegen?

Tannbleking går ut på å rense og bleke det ytterste laget på tennene, emaljen. Tannbleking er en prosess som gir tennene sin opprinnelige naturlig hvite farge pluss litt ekstra hvithet. Resultatet er hvite og flotte tenner som gir deg både et flott smil, vakrere utseende og for mange også litt ekstra selvtillit. Kan du bleke tennene hjemme? Ja, det er enkelt og i tillegg billigere, men gjør det helst i samarbeid med en tannklinikk.

Hvilke metoder brukes ved tannbleking?

Tannbleking hjemme

Dette er en metode som du gjennomfører hjemme og i nært samarbeid med tannlegen. Etter en grundig undersøkelse og opplæring får du med deg utstyr hjem som skal bruke etter nøye instrukser i ca tre uker. Hvordan utstyr trenger du? Utstyret består av tannskinner og blekingsgel. Funksjonen til skinnene er å holde gel’en på tennene. Disse er spesialtilpasset dine tenner og lages på forhånd. Gel’en legges i skinnene og disse plasseres på/over tennene. Hvor lang tid tar behandlingen? Skinnene med blekingsgel skal være på noen timer i døgnet. Du kan også ha skinnene på om natten. Dette er en anerkjent og trygg måte å bleke tennene på.

Tannbleking hos tannlegen

Klinikkbleking foregår på tannlegekontoret ved hjelp av sterkt lys. Blekemidlet påføres tennene og eksponeres deretter for et laserlignende lys. Hvor lenge varer behandlingen? Behandlingen varer i en til to timer, avhengig av type lyskilde og styrke. Denne behandlingen er rask og effektiv og foretrukket av mange. Det går raskt og resultatet er meget bra.

Kan du utføre tannbleking helt på egen hånd?

Det er mulig og få kjøpt ulike blekningsmidler i butikk, på apoteket eller på internett. Blekemidlet har en mye svakere styrke enn den tannlegen bruker og rengjør og polerer tannoverflaten. Hvilket stoff fungerer mot misfarging av tenner? Virkestoffet som ofte brukes er sitronsyre. Det trenger ikke ned i tannemaljen for rensing og bleking. Det er mer en overflatebehandling. Dette har en viss effekt og har du misfargede tenner vil du kunne oppnå at de blir hvitere, men bare til en viss grad. Blir resultatet like bra som hos tannlegen? Nei, tannlegen gjør blekingen på en grundigere måte, men også dyrere. Det spørs hvilket resultat (eller hvor hvite tenner) du ønsker.

Sliter du med dårlig ånde? her er noen tips.

Hvor lenge varer tannblekingen?

De fleste som bleker tennene trenger bare å gjøre dette en gang i livet. Resultatet varer lenge om du er flink med tannstellet og passer på å pusse tennene grundig, spesielt om du er en som drikker mye kaffe og cola eller røyker. Hvitheten vil sakte med sikkert gå tilbake til misfarging og en gultone igjen, men vi snakker om svært mange år.
Kan du bruke skinnene til å bleke tennene flere ganger? Har du ønske om å ha maksimalt hvite tenner kan du enkelt friske opp hvitfargen med de samme skinnene du brukte første gang. Blekingsgel får du kjøpt hos tannlegen eller fra andre kilder.

Er det noen bivirkninger med å bleke tennene?

De vanligste bivirkningene er smerte under selve tannblekingsprosessen. Kommer det blekingsgel på følsomme tenner eller andre såre punkt på eller i tennene vil du kunne føle en forbigående smerte. Hva med tannkroner som ikke endrer farge? Er tennene reparert med kunstige materialer, for eksempel fylling og kroner, vil du kunne oppleve at disse kan ha en mindre hvit farge sammenlignet med nyblekede tenner. Materialet som er brukt avgjør om blekingen blir effektiv på disse stedene. Tannlegen gjør en analyse av dette før oppstart.

Hva er prisen på tannbleking hjemme og hos tannlegen?

Dette varierer veldig fra tannlege til tannlege. En vanlig pris på bleking på klinikken er 4-6.000 kroner. Hjemmebleking koster mellom 3-4.000,-.

Les også om akutte tannsmerter.

SB

You may also like...