Hvilke næringsstoffer gir oss energi?

Karbohydrater, proteiner og fett er kroppens kilder til energi. Hver av disse har sin egen funksjon i forhold til energi. Karbohydrater er kroppens hovedkilde og foretrukne energikilde. Protein gir energi gjennom prosesser i musklene og fett er kroppens lager av fett og som kroppen anneder som energikilde når det er tomt for karbohydrater

Karbohydrater som energikilde

  • Karbohydrater er den enkleste tilgjengelige energien for kroppen å bruke. Karbohydrater finnes som sukker, kostfiber og stivelse. Disse tas raskt opp i tarmen og inn i blodet i form av
  • glykogen. Sukker er den mest energigivende, kostfiber sørger for en normal tarm- og fordøyelsesfunksjon.
  • Hjerne og nervesystem er avhengig av et jevnt inntak av karbohydrater.
  • De beste kildene er grove kornprodukter som fullkorn brød og pasta, brun ris, de fleste grønnsaker og frukt.

Fett som energikilde

Fett er kroppens lager av energi og når det er tomt for glykose/karbohydrater skifter kroppen om til å angripe fettlagrene for å hente energi. Å hente energi fra fett er ikke like enkelt og raskt som fra karbohydrater. Derfor er fett en sekundær energikilde (dessverre for de fleste slankere).

Det finnes tre typer fett:

Mettet fett

  • Dette er animalsk fett, det vil si fett fra dyr.
  • Inkluderer kjøttprodukter, meieriprodukter som melk, margarin og smør.
  • Mettet fett kan føre til høye kolestrolverdier.

Umettet fett

  • Enumettet fett kommer fra planter som avocado, nøtter og oliven (olivenolje).
  • Flerumettet fett kommer fra fet fisk (omega 3) sin laks, ørret, makrell og brisling. Tran er et eksempel på veldig sunt og næringsrikt flerumettet fett.

Transfett

  • Dette er en type fett du skal unngå i kostholdet, jo mindre desto bedre.
  • Transfett produseres industrielt som et biprodukt av planteoljer. Et problem med transfett er når det varmes under høy temperatur. Det føre til at fettet blant annet endrer molekylstrukturen. Dette gjør fettet usunt, mange mener transfett er direkte helsefarlig. Transfett er en betydelig årsak til kar- og hjertesykdommer, diabetes og insulinresistens. For å redusere magefettet og beskytte helsen din
  • Typiske produkter med innhold av transfett er kjekser og kaker.

Proteiner som energikilde

  • Proteiner inneholder kalorier og er derfor en viktig kilde til energi. Protein bidrar til at kroppen fungerer optimalt og dermed også produserer energi.
  • Protein er viktig for bygging og «vedlikehold» av cellene.
  • Anbefalt daglig inntak for voksne er cirka ett gram pr. kilo kroppsvekt.
  • Rike proteinkilder er kjøtt, fisk, meieriprodukter som melk, ost og yoghurt og egg.

Se de siste nyhetene fra Tine.

SB

You may also like...