Hvilke oppgaver har karbohydrater i kroppen?

Karbohydrater er viktige for fundamentale funksjoner og prosesser i kroppen og er sammen fett og protein en viktig hovedingrediens i kostholdet. Det er vanlig å skille mellom langsomme og raske karbohydrater. Med det menes i hvilken hastighet de tas opp i kroppen.

Raske karbohydrater finnes iblant annet sukker og hvitt mel, det fører til en rask økning av blodsukkeret. Langsomme karbohydrater finner du i grønnsaker og fullkornprodukter. De er sunnere og fører ikke til rask økning i blodsukkeret.

Hvilke funksjoner har karbohydrater i kroppen?

  • Kilde til energi. Karbohydrater produserer glukose (blodsukker). Glukose lagres som glykogen i muskler og lever.
  • Viktig kilde for energi til sportslige aktiviteter. Glukose er lett tilgjengelig som energikilde.
  • Hjernens funksjon er avhengig av jevn tilførsel av karbohydrater
  • Kroppens foretrukne energikilde (foran fett).
  • Viktig for cellenes funksjon
  • Viktig for kroppens kjemiske system og funksjon

3 typer karbohydrater

  • Enkle karbohydrater (monosakkarider): Sukker fra frukt og bær (fruktsukker og druesukker).
  • Doble karbohydrater (disakkarider): Vanlig sukker og melkesukker (laktose).
  • Komplekse karbohydrater (polysakkarider): Sukker fra fullkornprodukter og enkelte typer grønnsaker.

Fakta om karbohydrater

  • Rike karbohydratkilder er ris, kornprodukter, pasta, brødvarer, poteter, grønnsaker og frukt.
  • Komplekse karbohydrater er de sunneste siden de inneholder mye fiber og dermed opptas sakte i tarmen, noe som ikke fører til rask og høy økning i blodsukkeret.
  • Overskudd av karbohydrater omdannes til fett i leveren og lagres som fett.
  • Et for høyt inntak kan føre til avleiring i og fortetting av blodårer og dermed forårsake hjerte- og karproblemer.
  • Helsemyndighetene anbefaler at karbohydrater utgjør cirka 50% av kaloriene inntaket.

SB

You may also like...