Hvilke oppgaver har karbohydrater i kroppen?
Karbohydrater er viktige for fundamentale funksjoner og prosesser i kroppen og er sammen fett og protein en viktig hovedingrediens i kostholdet. Det er vanlig å skille mellom langsomme og raske karbohydrater. Med det menes i hvilken hastighet de tas opp i kroppen.
Raske karbohydrater finnes iblant annet sukker og hvitt mel, det fører til en rask økning av blodsukkeret. Langsomme karbohydrater finner du i grønnsaker og fullkornprodukter. De er sunnere og fører ikke til rask økning i blodsukkeret.
Hvilke funksjoner har karbohydrater i kroppen?
- Kilde til energi. Karbohydrater produserer glukose (blodsukker). Glukose lagres som glykogen i muskler og lever.
- Viktig kilde for energi til sportslige aktiviteter. Glukose er lett tilgjengelig som energikilde.
- Hjernens funksjon er avhengig av jevn tilførsel av karbohydrater
- Kroppens foretrukne energikilde (foran fett).
- Viktig for cellenes funksjon
- Viktig for kroppens kjemiske system og funksjon
3 typer karbohydrater
- Enkle karbohydrater (monosakkarider): Sukker fra frukt og bær (fruktsukker og druesukker).
- Doble karbohydrater (disakkarider): Vanlig sukker og melkesukker (laktose).
- Komplekse karbohydrater (polysakkarider): Sukker fra fullkornprodukter og enkelte typer grønnsaker.
Fakta om karbohydrater
- Rike karbohydratkilder er ris, kornprodukter, pasta, brødvarer, poteter, grønnsaker og frukt.
- Komplekse karbohydrater er de sunneste siden de inneholder mye fiber og dermed opptas sakte i tarmen, noe som ikke fører til rask og høy økning i blodsukkeret.
- Overskudd av karbohydrater omdannes til fett i leveren og lagres som fett.
- Et for høyt inntak kan føre til avleiring i og fortetting av blodårer og dermed forårsake hjerte- og karproblemer.
- Helsemyndighetene anbefaler at karbohydrater utgjør cirka 50% av kaloriene inntaket.
SB