Hvilke oppgaver har fett i kroppen?

Fett har mange oppgaver i kroppen og er helt avgjørende for mange av kroppens funksjoner. Fett gir oss energi, vi lagrer fett for å ha energi tilgjengelig og det beskytter våre indre organer.

Fett er en viktig energikilde

Fett har et meget høyt kaloriinnhold (900 kalorier/100gram) og er en viktig kilde for energi (høy forbrenningsverdi). Kroppen foretrekker å bruke karbohydrater/glukose som primær energikilde. Men siden kroppens lagre av glukose er begrenset vil kroppen også bruke fett som energikilde. Kroppen lagrer fett fordi den vil sikre oss tilgang på energi og kalorier. Dette er også utfordringen i forhold til overvekt. Kroppen lagrer fett for å sikre oss energi, men er ikke klar over at vi i dagens samfunn når som helst kan tilfredsstille dette behovet.

Viktig for cellenes funksjon

Fett er avgjørende for viktige funksjoner på cellenivå. Blant annet er fett med på å sørge for at cellene tilføres og tømmes for næringstoffer og glukose.

Viktig for kroppens opptak av vitaminer

Mange av de næringstoffene vi får i oss gjennom maten trenger litt hjelp for at de skal bli tatt opp i kroppen. Flere vitaminer er såkalt fettløselige. Det betyr at fett må til for at vitaminene skal kunne komme kroppen til gode.

Kroppen må tilføres fettsyrer

Flere fettsyrer produseres ikke i kroppen, de må tilføres. Kroppens funksjoner er avhengig av flere typer fettsyrer, Omega 3 er et eksempel på flerumettet fett som må tilføres kroppen.

Fett beskytter kroppen

Fett lagres i stor grad rundt våre indre organer. Fettet fungerer dermed som et forsvar, en støtdemper, mot kraftige slag og rystelser. Litt enkelt forklart holder organene seg bedre på plass når de er omgitt av fett. For mye fett rundt organene er, som alle vet, ikke gunstig for helsen.
Underhudsfettet har en viktig funksjon med å beskytte oss mot høye og lave temperaturer. Det fungerer som en varmeisolator.

Viktig for hormoner og nervesystem

Fett har en viktig funksjon for produksjon av hormoner og deres funksjon. I tillegg er nervesystemet avhengig av fett for å fungere normalt.

To hovedtyper fett

Mettet og umettet er to hovedtyper fett. Kroppen er avhengig av begge, men inntaket av mettet fett bør begrenses.

Mettet fett kommer fra produkter basert på foredling av dyr. Eksempel er meieriprodukter som smør og melk, samt kjøtt (for eksempel storfe og gris).

Umettet fett kommer fra fisk og planter. Nøtter, oljer og avokado er rike kilder på umettet fett. Fet fisk som laks, makrell, ørret, brisling og sild er en veldig rik kilde til umettet fett.

SB