Hvilket næringsinnhold har egg? (Plommen er en næringsbombe)

Egg inneholder en stor mengde vitaminer og mineraler i tillegg til protein (både eggehviten og plommen).

Viktig (og populær) proteinkilde

Mange bruker egg som en viktig proteinkilde, og det med god grunn, egg inneholder 13 % protein. Det betyr at et normalt egg på cirka 70 gram inneholder cirka 10 gram protein av høy kvalitet. Protein finner du både i plommen og i eggehviten. Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt inneholder proteinen i egg alle de viktigste aminosyrene vi er avhengige av.

Plommen er en næringsbombe

I tillegg til protein har plommen et høyt innhold av ulike næringsstoffer som Vitamin A, C, D, K, B6 og B12. Viktige mineraler er magnesium, kalsium, natrium, sink, selen, forsfor og jern. Plommen er også rik på fett (cirka 11%). Stor andel umettet fett (den sunneste typen fett). Har du ekstra stor fokus på kaloriene kan du droppe plommen, men da går du også glipp av viktige næringsstoffer kroppen trenger.

Hvor mye veier ett egg?

Et egg veier cirka 65 gram. Av dette utgjør skallet 10% (6,5 gram), plommen 30% (20 gram) og eggehviten 60% (38,5 gram).

Hvor viktig er egg i det norske kostholdet?

Vi spiser mye egg i Norge, det har vi alltid gjort. I snitt spiser hver nordmann cirka 180 egg/år. En av grunnene er stor interesse for å spise naturlig, en annen er lett tilgang og lav pris. En pakke med 12 egg koster cirka 40 kroner, det blir 3.50 kroner/egg. To speilegg på en skive er derfor noe av det rimeligste du kan spise både i forhold til metthetsfølelsen (dessuten smaker det også godt).

For det nasjonale kostholdet er egg en av de viktigste kildene til Vitamin D og E.

Hva er forskjellen på brune og hvite egg?

Forskjellen dreier seg kun om utseende. De smaker liket og har akkurat samme næringsinnhold. Det er vanlig at brune høner legger brune egg og hvite høner hvite egg, men dette stemmer ikke alltid. Det avgjørende er fargen på et lite bein i hønens øre. Brune og hvite egg har samme koketid.

Hvordan blir et egg til?

Dette er en fascinerende prosess. Det starter med at hønen skiller ut en plomme som går ned i egglederen. Der starter en prosess hvor eggehviten legger seg rundt eggeplommen. Etter cirka 4 timer fortsetter egget videre i egglederen hvor skallet blir dannet (Kilde: Forskning.no)

Skallet trenger cirka 10 timer før det er hardt. Deretter legger høna egget.

Denne prosessen går kontinuerlig og til enhver tid er det hele 10 egg underveis i denne prosessen.

Opplysningskontoret for egg og fjørfe har mer informasjon.

SB

You may also like...