Hvordan og hvor lenge skal egg koke?

Bløtkokt, smilende eller hardkokt egg? Koketiden bestemmes av tre ting: Er egget kaldt eller temperert når du starter? Hvor stort er egget? Hvor høyt over havet er du? Tid er avgjørende for et godt resultat når du skal koke egg. Kokeprosessen påvirker ikke næringsinnholdet.

Koketid ved tempererte egg (romtemperatur)

  • Bløtkokt egg (litt bløt eggehvite og bløt plomme: 4-6 minutter
  • Mellomkokt (smilende egg, dvs eggehviten er stiv og plommen bløt): 7-8 minutter
  • Hardkokt egg (eggehvite og plomme stivnet): 8-10 minutter

Koketid ved kalde egg (rett fra kjøleskapet)

  • Et halvt minutt lenger enn tempererte egg.

Husk! Du regner tiden fra vannet koker.

Derfor anbefales tempererte egg

Ekspertene anbefaler at eggene har romtemperatur når de skal i vannet. Fordelene er mindre risiko for at egget sprekker i tillegg til at det er enklere å fjerne skallet.

Du bør derfor planlegge eggekokingen og ta eggene ut av kjøleskapet i god tid, gjerne kvelden før om du skal ha egg til frokost neste dag. Eggene kan oppbevares ett par-tre dager i romtemperatur uten problem.

Hvor stort er egget?

Størrelsen bestemmer hvor i tidsintervallet for koketid du skal legge deg.

Eggenes størrelse er ikke oppgitt i eksakte mål og det blir opp til deg å vurdere hvor stort egget er. Her må du basere deg på erfaring. Du kan også gjøre det slik: Et gjennomsnittsegg veier 63 gram. Veier egget rundt 50 gram er det et lite egg, veier det rundt 70 gram er det et stort egg. Antall kalorier pr. 100 gram er 142.

Kaldt eller varmt vann?

Tempererte egg skal legges i vannet når dette koker. Legg egget på en skje og legg det forsiktig ned.

Kalde egg skal legges i når vannet er kaldt, koketiden regner du fra når vannet koker. For å minimere risikoen for at det kalde egget sprekker kan du stikke et lite hull på den butte siden/enden av egget. Dette letter på trykket inne i egget under kokeprosessen (eggeskallet slipper ikke ut luften hurtig nok).

Hvor høyt er du over havet?

Skal eggene kokes i en høyde på over 1000 meter over havet må du beregne litt ekstra koketid, cirka ett minutt. Dette skyldes at vannet koker på lavere temperatur i denne høyden (ca. 96 grader). Vannet er derfor ikke fullt så varmt som vanlig, og koketiden blir litt lenger.

Hva må du gjøre når eggene er kokt?

For optimalt resultat må eggene skylles i kaldt vann umiddelbart etter kokingen. Dette for å stoppe kokeprosessen samt for å unngå at det blir en mørk kant rundt plommen. En mørk kant kan også komme av at eggene koker for lenge. Den mørke kanten kommer en en kjemisk reaksjon mellom svovel og jern, og er helt ufarlig.

Kan du koke egg i mikrobølgeovn?

Dette anbefales ikke. Egget blir for hurtig oppvarmet i mikro, gassene kommer ikke ut raskt nok, trykket stiger og egget eksploderer (mye søl!).

Opplysningskontoret for egg og fjørfe har mer informasjon.

SB

You may also like...