Hvor mange kalorier er det i et egg?

Et gjennomsnittlig stort kokt egg har 89 kalorier. Gjennomsnittlig størrelse på egg i Norge er 63 gram og antall kalorier pr 100 gram er 142 kalorier.

Størrelsen på egg i handelen ligger mellom 45 gram og 80 gram. Det betyr at antall kalorier i et egg ligger mellom 61 og 113 kalorier. Er du nøye med kaloritellingen er det med andre ord stor forskjell i antall kalorier pr. egg.

Eggeplommen har flest kalorier

Eggeplommen inneholder mye fett og proteiner og inneholder 330 kalorier pr. 100 gram. Plommen har også størst næringsinnhold.

Eggehviten har derimot et betydelig lavere kaloriinnhold med cirka 53 pr. 100 gram.

Antall kalorier øker under koking

Antall kalorier i et egg øker under koking/oppvarming med ca 5% (ca. 4 kalorier). Hvor lenge skal egg koke?

Egg inneholder lite karbohydrater

Et egg inneholder 1,1 gram karbohydrater pr. 100 gram. Et gjennomsnittlig stort egg (63 gram) inneholder derfor under 1 gram karbohydrat. Dette er i praksis ingenting. Derfor er egg så populære og mye brukt i lavkarbo kosthold/diett (Paleo, steinalderkost osv).

Egg er perfekt slankemat

Først, har du problemer med for høyt kolestrol bør du rådføre deg med legen om hvor mange egg du bør spise. Eggeplommen kan bidra til at mengden kolestrol i blodet øker.

  1. Egg øker forbrenningen: Protein bidrar positivt til forbrenningen og et kosthold med mye protein kan øke døgnforbrenningen med opp mot 100 kalorier. Kroppen må bruke ekstra energi for å bryte ned protein, derfor øker forbrenningen (Termisk effekt).
  2. Du holder deg mett: Det høye proteininnholdet i egg gir en god metthetsfølelse, en kjærkommen fordel for sultne slankere.
  3. Egg har få kalorier: To egg inneholder cirka 160 kcal. Dette er ingenting i forhold til den store metthetsfølelsen du oppnår. Kombinerer du med litt grønnsaker og krydder har du en delikat og sunn omelett med få kalorier. For eksempel inneholder et knekkebrød med kaviar og hvitost betydelig mer kalorier, opp mot 150-200 kcal.

Opplysningskontoret for egg og fjørfe har mer informasjon.

SB

You may also like...