Dette bør du vite om antioksidanter

Sist oppdatert: 8. oktober 2018


Dette bør du vite om antioksidanter

Antioksidanter er kjemiske stoffer som blant annet forsvarer cellene mot skadelige angrep fra frie radikaler.  Frie radikaler dannes naturlig i kroppen samt når vi eksponeres for giftstoffer, stråling eller for eksempel tobakksrøyk. Høyt nivå av frie radikaler skader cellene, og antioksidantene har som oppgave å bekjempe og nøytralisere disse frie radikalene. Det finnes tusenvis av varianter antioksidanter.

Hovedfunksjonen er å hindre sykdom og å bistå om en sykdom har utviklet seg. Både for små og for store mengder kan være skadelig for viktige cellefunksjoner. For små mengder skyldes som regel et dårlig kosthold, for store et overdrevent inntak av kosttilskudd og helsekost produkter.

Les mer utførlig om hvorfor dette er viktig.

Frie radikaler, viktige men potensielt farlige

Selv om frie radikaler er viktig for immunforsvaret vil cellene under eksponering av en for en stor mengde aggressive frie radikaler ta skade.  Cellene angripes (faktisk blir hver celle angrepet opptil 10.000 ganger på et døgn) og mister den normale funksjonen. Blir mengden antioksidanter for liten i forhold til mengden frie radikaler som skal bekjempes oppstår såkalt oksidativt stress.

Det må være en balanse mellom mengden frie radikaler og antioksidanter. Blir det ubalanse og for mye frie radikaler er det skadelig for cellene.

Det er mange negative følger av for mange frie radikaler. Forkalkning av blodårer, kreft og skader på arvestoff, cellemembraner og signalmekanismene i kroppen er noen.

Du kan lese mer om frie radikaler her.

Oksidasjon og oksidativt stress skader cellene

Oksidativt stress oppstår når mengden frie radikaler blir for stor i forhold til mengden antioksidanter som skal forsvare cellene. Dette kalles oksidativt stress og betyr i praksis at antioksidantene ikke klarer å forsvare cellene når disse blir utsatt for skadelige angrep. Det er derfor viktig at det er balanse mellom frie radikaler og antioksidanter.

Oksidativt stress kan forårsake kreft. Kreft handler jo litt enkelt forklart om celler som er ute av kontroll og vokser ukontrollert. Oksidering og oksidativt stress er også årsak til både hjerte- og karproblemer, skader i DNA’et, og øke hastigheten på aldringsprosessen.

Hvilke er de beste antioksidant-kildene?

Den beste kilden er det vi spiser. Et variert og næringsrikt kosthold med et stort innslag av frukt og grønt er for de fleste tilstrekkelig til å få i seg nok antioksidanter. Mengden antioksidanter i de ulike næringsmidlene er veldig forskjellig og noen frukt og grønnsaker inneholder betydelig mer enn andre. Spiser du lite frukt og grønnsaker bør du i det minste velge de rette slik at kroppens behov  blir dekket.

Bær er en rik kilde til antioksidanter og ville bær har et større innhold enn dyrkede. Enkelte typer frukt er svært rike kilder med nype og granateple på topp. Sitron og sitrusfrukter samt kiwi er andre gode kilder. Melon og pære har derimot et mindre innhold. Av nøttene er valnøtter det beste valget. Grønnsaker med et høyt innhold er ulike typer kål, både rød og grønn samt brokkoli, spinat og paprika. I tillegg kommer grove kornprodukter, grønn te og rødvin, alle med masse antioksidanter.

Les mer utførlig om hvor du finner antioksidantkilder.

Hvilken mengde antioksidanter trenger vi?

En frisk person med et variert og næringsrikt kosthold med mye frukt og grønt tilfører kroppen tilstrekkelig mengde antioksidanter. I tillegg er det viktig å spise veldig variert slik at du får i deg hele spekteret. Spiser du lite av disse produktene eller har en helseutfordring som hindrer et naturlig opptak kan du vurdere kosttilskudd som en kilde. Det finnes mange produkter i handelen, men sett deg inn i problematikken rundt dette før du hiver innpå store mengder. For mye er like ille som for lite.

Kan antioksidanter gi deg penere hud?

Huden skades av frie radikaler på samme måte som resten av kroppen. I motsetning til resten av kroppen har frie radikaler ingen nyttig funksjon i hudcellene. Får de herje fritt vil de kunne forårsake skade på cellene. Dette kan medføre en svakere og mindre fleksibel hud og i verste fall hudkreft.

Dette kan du gjøre noe med ved å anvende hudpleieprodukter som inneholder antioksidanter. Dette fjerner aggressiviteten og hudcellene unngår skade.

Les mer om bruk i hudpleie.

Hvilken rolle spiller antioksidanter i behandling av kreft?

Det finne ikke noe entydig svar på dette og det må forskes videre for å kunne dokumentere effekt eller ikke. Det er allikevel indikasjoner som trekker i retning av at det er grunn til å være skepsis til å innta stor doser av antioksidanter for å behandle kreft. Antioksidanter har som formål å angripe frie radikaler slik at de ikke skader cellene. I kreftbehandling med stråleterapi og cellegift er det nettopp dette man ønsker, å ødelegge kreftcellene.

En del av diskusjonen dreier seg derfor om i hvilken grad antioksidanter også hindrer ødeleggelsen av kreftceller og dermed behandlingen. Som sagt gjenstår det mye forskning på dette området og er du kreftsyk bør du konferere med lege og annet helsepersonell i forhold til inntak av store doser antioksidanter gjennom kosttilskudd.

Les mer om dette temaet her.

Skrevet av Sture Bjørseth

Du liker gjerne...

-->