Hvorfor bør du spise masse tomat?

Sist oppdatert: 17. mars 2020


Hvorfor bør du spise masse tomat?

Alle elsker tomat, i tillegg smiler kroppen av alle næringstoffene tomaten inneholder. Tomaten er også lett å lage gode retter av, enten det er i salaten, på brødskiven eller til hamburgeren, for å nevne noe.

Her er noen gode grunner til at du skal spise mer tomat:

Tomat redusere risikoen for kreft

Mange forskere har gjennom studier konkludert med at tomat hjelper med å forebygge kreft. Forskning viser også gode egenskaper i forhold til behandling av kreft. Blant lykopen, en antioksidant fra tomatens røde farge.

Særlig menn burde spise mye tomater, det hjelper mot kreft i prostata.

Masse viktige næringsstoffer

Vitamin C, antioksidanter, lutein, fytuen, B-vitaminer (blant annet folat og tiamin), lykopen + flere. Dette er stoffer som holder deg frisk. Grønnsaker med sterke farger inneholder mange viktige næringsstoffer.

Antioksidantene holder deg i form og gir deg et sterkere immunforsvar som igjen beskytter deg mot sykdom.

Stoffet lykopen er også gunstig for kroppens hjerte- og karsystem.

NB! Tomaten frigjør næringsstoffene på en bedre måte etter varmebehandling sammenlignet med å spise de rå. Det er derfor smart å kjøpe tomat på boks. Dette er også en enkel måte å lage pasta- og tomatsauser på.

Tomatpure er varmebehandlet og et utrolig konsentrat av næringsstoffer. Men ikke vent for lenge med å spise opp tomatpureèn, næringsstoffene forsvinner fort i åpen tilstand.

Les også hvorfor du bør spise masse brokkoli.

Hjelper på skjønnheten

Et stort inntak av grønnsaker er viktig for den som er opptatt av flat mage og pen hud. Tomater gir huden farge og liv, hjelper mot rynker og gjør den mer smidig.

Næringstoffene i tomaten gjør huden sterkere og beskytter mot uv stråler. Har du blitt solbrent har tomat en lindrende effekt. Du kan også unngå kviser.

Lavt kaloriinnhold og mye smak gjør tomat til en naturlig del av en slanke-diett.

Når er sesongen for tomat?

Tomat i alle varianter finner du i butikken hele året (gjerne fra Holland). Norsk tomat produseres fra april og helt til oktober.

Hvor lenge kan tomat oppbevares?

2- 3 uker går helt fint. I kjøleskapet varer de lenger enn på kjøkkenbenken, men kjøleskapet er ikke en optimal oppbevaring i forhold til å utvikle god smak. Så derfor, skal du spise tomatene i løpet av noen dager anbefales oppbevaring på kjøkkenbenken.

Et tips er å la stilkene stå på mens de lagres. Stilkene tar vare på den gode smaken og de viktige næringsstoffene.

Næringsinnhold i tomat/100 gram

Kalorier 18
Kilojoule 74 KJ
Protein 0,7 g
Karbohydrat 2,5 g
Fett 0,2 g
Mettet fett 0 g
Enumettet fett 0 g
Flerumettet fett 0,1 g
Kostfiber 1,5 g
Beta-karoten 801 µg
Vitamin A 67 RAE
Vitamin D 0 µg
Vitamin E 0,7 Alfa-TE
Vitamin B1 0,03 mg
Vitamin B2 0,01 mg
Vitamin B6 0,09 mg
Folat 17 µg
Vitamin B12 0 µg
Vitamin C 17 mg
Kalsium 6 mg
Jern 0,2 mg
Natrium 3 mg
Kalium 244 mg
Magnesium 9 mg
Sink 0,1 mg
Selen 0 µg
Kopper 0,03 mg
Fosfor 27 mg
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Du liker gjerne...

-->