Hvilke vitaminer bør man ta?

Hvorfor er vitaminer viktig for kroppen? Vitaminer har viktige oppgaver i kroppen og er involverte i de fleste prosesser. Skal du fungere optimalt må du derfor sørge for at du får i deg nok vitaminer. Alle vitaminer har viktige funksjoner i kroppen, men Vitamin C, D, E, K og B9 Folat er spesielt viktige. Spiser du «etter boken», det vil si variert og med et stort innslag av frukt, grønnsaker og fullkorn vil behovet for vitaminer bli i de fleste tilfeller bli dekket.

Hvilke vitaminer trenger kroppen?

Her er en oversikt over vitaminer du skal være ekstra nøye med i få i deg nok av:

Vitamin C

Vitamin C er en antioksidant og betyr mye for immunforsvaret og er en viktig faktor i forhold til å hindre forkjølelse og influensa. Vitamin C finner du i frukt og grønnsaker. Appelsiner og andre sitrusfrukter er veldig gode kilder til C-Vitamin. Det samme er grønnsaker som paprika. Paprika (spesielt den røde) inneholder flere ganger så mye C-Vitamin som appelsiner!

Spiser du lite frukt og grønnsaker bør du ta kosttilskudd.

Vitamin D

Solen er den viktigste kilden til Vitamin D og for oss her i oppe nord kan det derfor være en risiko for at vi får i oss for lite Vitamin D i vinterhalvåret med lite lys og sol. Lite sol er jo ofte et problem året rundt i Norge. Dessuten har vi blitt flinke til å bruke solkremer for å beskytte huden. Bakdelen med det er at huden ikke blir eksponert for solstråler, noe som fører til mindre produksjon av D-Vitaminer. Det samme gjør mørk hudtype.

For mange vil det derfor tilskudd av D-Vitamin være gunstig. Tran er en god kilde. På apoteket finnes D-Vitamin som tilskudd.

Vitamin E

Vitamin E er en viktig antioksidant som er spesielt viktig for tilførselen av oksygen i kroppen (i tillegg til mange andre kroppsfunksjoner). Vitamin E har derfor betydning i forbindelse med hjerte- og karsystem og muskler.

Vitamin E finner du mye av i egg og fullkorn produkter samt i kål som brokkoli.

Vitamin K

Når du blør fra et sår er det Vitamin K som sørger for at blodet koagulerer slik at blødningen stoppes. Har du et underskudd på Vitamin K vil du også lettere begynne å blø. Vitamin K er også viktig for benbygningen.

Gode kilder til Vitamin K er egg, brokkoli, hvitost, tomater, rosenkål, spinat, grønnkål, nøtter og bær.

Vitamin B12

Viktig som alle andre vitaminer. Gode kilder er kjøtt (også fisk og kylling), egg og melk. Er du vegetarianer eller spiser lite av matvarene bør du ta et tilskudd av B12-Vitamin.

Vitamin B9 – folat/folsyre

Spesielt viktig for gravide. Fosteret er avhengig av tilstrekkelig meg folat/folsyre for en god utvikling i svangerskapet. Du kan lese mer om folsyre her.

Er multivitamin tilskudd løsningen?

Her er noen fakta om multivitamin kosttilskudd:

  • Multivitamintilskudd inneholder de fleste vitaminer, mineraler og sportstoffer
  • Viktig for immunforsvaret. Uten tilstrekkelig dekning av mineraler og vitaminer blir immunforsvaret svekket.
  • Multivitamintilskudd finne i flere former (kapsler, tabletter, flytende veske)
  • For høyt inntak av vitaminer og mineraler kan være skadelig. Riktig mengde med multivitamintilskudd (se dose på pakken) er tryggere enn å ta ett og ett vitamin-/mineral tilskudd.
  • Tar du tran bør du sjekke nærmere hvor mye tilskudd du kan ta av vitaminer og mineraler
  • Som oftest ikke nødvendig om du spiser sunt og variert. En blodprøve hos legen avslører om du mangler vitaminer og mineraler.

Vær forsiktig med å kombinere flere typer kosttilskudd. For store doser er skadelig! Tar du flere typer kosttilskudd må du sjekke dette nærmere.

Har du fått i deg for mye tilskudd skal du kontakte Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonen. Døgnåpen telefon: 22 59 13 00.

You may also like...