Tips til deg som bruker linser

Linser er direkte koblet til et av kroppens viktigste og mest komplekse organ, øyet. Derfor er det også viktig å være forsiktig og ikke risikere å skade øyet på ulike måter i forbindelse med bruk av kontaktlinser. Her er noen gode råd som gjør linsebruken tryggere.

Finn de riktige linsene

Har du tenkt å starte med kontaktlinser er det første du gjør å oppsøke en optiker hvor du får gjort en grundig undersøkelse og ikke minst hjelp til å finne en linse som både gir deg et optimalt syn og er behagelig å bruke. Det finnes mange typer linser og det kan ofte være en krevende jobb å finne den rette typen. Dette gjelder spesielt med progressive (multifokale) linser og om du har synsfeil som krever større korrigering.

Hornhinnenes form er også forskjellig fra person til person, noe som det må tas hensyn til i valg og utforming av linser.

Det er heller ikke alle som av ulike grunner ikke kan bruke linser. Har du for eksempel syn på kun ett øye vil mange optikere anbefale å unngå linser fordi det alltid finnes en sjanse (svært liten) for infeksjoner som kan gi varige skader på øyet.

Start derfor alltid med et besøk hos en godkjent optiker, ikke bruk noen andres linser bare fordi du synes de fungerer.

Øyet trenger hvile

Linser finnes i utallige varianter fra like mange produsenter. Du kan spare en del ved å handle linsene på nett.

For en best mulig øyehelse er det viktig å ta små pauser daglig i bruken. Dette kan være ett par timer før du går til sengs eller i løpet av dagen om det passer. I pausene kan du bruke briller. Bruker du døgnlinser anbefales det at du tar et 24 timers opphold hver gang du bytter linser.

Kontaktlinsene blir stadig bedre og mer avanserte, de har gode pusteegenskaper osv. Men allikevel er det gunstig for øyet å få litt frihet innimellom.

Det er derfor smart å ha briller i tillegg til linsene både for avlastning og som en beredskap om det skulle oppstå en irritasjon på øyet som gjør at du ikke kan bruke linser for en periode.

Skal du kjøpe linser på nett?

Du kan spare på å kjøpe kontaktlinser fra nettbutikker, men det er et par forbehold. For det første må du være sikker på hvilken type kontaktlinser du skal ha, og det er det bare en optiker som kan hjelpe deg med. Du trenger også oppfølging underveis, og alle disse kostnadene må du ta hensyn til når du skal sammenligne priser.

Flere optikere tilbyr en pakke med linser og oppfølging og kontroll. Du kan få råd underveis om du har spørsmål og du kan også være trygg på kvaliteten på linsene. Du må derfor ta en totalvurdering før du eventuelt kjøper linser på nett. Men for all del, sjekk prisene på nettet!

Ta vare på og beskytt øynene.

Ta øyehelsen på alvor

Hygiene er alfa omega når det gjelder bruk av linser. Bruker du engangslinser er det enklere med hygienen, du bare kaster linsene og tar ett par nye rene opp hver morgen. Bruker du linser som du skal rengjøre daglig er det viktig at du sørger for å rengjøre og sterilisere linsene grundig. Kommer det bakterier under linsen på øyet kan det føre til alvorlige problemer og betennelse.

Får du smerter på øyet eller andre plager relatert til linser og øye må du oppsøke optiker umiddelbart. Er det en øyebetennelse i utvikling er det avgjørende å få stoppet denne så raskt som mulig. Lar du dette utvikle seg over noen dager uten behandling risikerer du alvorlige infeksjoner og i ekstreme tilfeller blindhet. Begynner du å se utydelig eller opplever andre uregelmessigheter kan det være en indikasjon på noe alvorligere. Det samme gjelder for fargelinser.

Vær derfor rask med å oppsøke hjelp, det er bedre å gå til optikeren en gang for mye enn en gang for lite.

Vær nye med regelmessig oppfølging

Det er viktig å få kontrollert syn og øye regelmessig både for å eventuelt endre linsene i forhold til endringer i synet, men også for en generell sjekk av øynene. Dette bør skje hver 6te måned.

Tenk på miljøet, ikke kast kontaktlinsene i naturen.

SB

You may also like...