Hva er øreakupunktur?

Øreakupunktur tar utgangspunkt i er at alle kroppens bestanddeler og funksjoner kan spores til øret. Det betyr at man i øret finner en kobling til alle steder på kroppen. Det betyr igjen i utgangspunktet at man kan behandle en smerte eller lidelse hvor som helst i kroppen ved å fokusere på der rette punktene i øret. Øreakupunktur er derfor en viktig del av faget akupunktur.

Avansert nervesystem

Øret er en slags nervesentral hvor et stort antall nerver er samlet. Nervene er koblet mot alle deler av kroppen, også hjerne og nakke, steder som har en kompleks funksjon og en kobling opp mot disse har stor effekt og konsekvenser. Dette er kjernen i øreakupunktur.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandleren har oversikt over alle punkter i øret og hvilken kobling de har til resten av kroppen. De relevante punktene stimuleres ved hjelp av nåler eller ved bruk av svake elektriske støt (øret er svært ømfintlig og responderer bra på stimuler). Trykk og laser er også brukt.

Nålenes settes i ørebrusken etter et system. Nålestikket påvirker nervene fra øret og direkte inn til selve hjernen. Det går et signal inn til hjernen som igjen går videre til det stedet på kroppen somk skal behandles.

Punkter har forskjellig egenskaper, noen har en beroligende effekt, andre demper smerte og betennelser.

Les også om den nærliggende behandlingsformen kopping.

Effektiv behandling av mange tilstander

Øret er koblet opp mot resten av kroppen via nervebaner. Ved å stikke på bestemte steder på øret kan du påvirke andre deler av kroppen.

Øreakupunktur som behandlingsform er en enkel metode som er godkjent av de større helseorganisasjonene på verdensbasis og blir ansett som en trygg og effektiv behandling mot mange smerter.  Typiske plager som behandles er allergier som pollenallergi, problemer i luftveiene og med fordøyelse. Hjerte, urinveier, migrene og hodepine, problemer med ører og øyne er andre tilstander hvor øreakupunktur ofte kan ha en god effekt.

Hjelp mot røykeavhengighet og rusproblemer

Øreakupunktur har vist seg å ha en god effektiv ved røykeavvenning og i behandlingen av narkomane. Narkomane behandles med NADA metoden. NADA er en verdensomspennende organisasjon som er engasjert i behandling av rusproblemer og andre relaterte problemer, blant annet trauma.

NADA fungerer på flere områder

NADA-programmet er i først og fremst rettet mot behandling av fysiske og psykiske plager i forbindelse med avvenning av alkohol og narkotika. I tillegg fungerer det som støttebehandling mot personlighetsforstyrrelser, spiseproblemer, trauma, depresjon og angst.

NADA-programmet er en langtidsbehandling med en varighet på flere måneder. Behandlingen er også utbredt i Norge og mange rusinstitusjoner anvender NADA som en aktiv del av behandlingen.

Det siste er en undersøkelse som viser at NADA også bidrar positivt med å redusere bivirkningene ved strålebehandling av brystkreft. Både kvalme og svettetokter reduseres betydelig og gjør behandlingen lettere.

Skrevet av: Sture Bjørseth

You may also like...