Skal du velge endagslinser, månedslinser, døgnlinser eller årslinser?

Utvalget av kontaktlinser er enormt stort både av ulike typer og fra et stort antall produsenter. Når du har funnet de linsene som fungerer best for deg blir spørsmålet hvilken variant av disse som passer din bruk. De fleste linsene har varianter i forhold til hvor lenge de skal brukes, dagslinser, månedslinser, døgnlinser og årslinser. I tillegg finnes det fargelinser, både nøytrale og med styrke.

Her er en gjennomgang av de ulike typene med pluss og minus for den enkelte.

Endagslinser

Dette betyr som navnet sier at linsen varer i èn dag og at du setter inn nye linser daglig. Linsen du tar ut kaster du. Det vanlige er å ta endagslinsene på om morgenen og av om kvelden, det vil si at du sover uten linser. Ikke alle kan bruke endagslinser. Har du alvorlige synsfeil må linsene spesiallages og da er det ikke mulig å lage i en kvalitet som gjør det økonomisk forsvarlig å kaste de hver dag.

Endagslinser har mange fordeler

Den største fordelen er at du slipper hele prosessen med å rengjøre linsene. Det er viktig å være nøye med desinfisering slik at linsene holder seg sterile. Skitne linser kan blant annet forårsake infeksjon på øyet.

En annen fordel er at du alltid har sterile linser som nettopp er pakket ut av esken. Dette gir en optimal hygiene og gir deg god trygget og mindre bekymringer.

Bakdelene med endagslinser?

Linsene er godt emballert og skal du ha linser for en periode liggende tar eskene litt plass. Dette er ikke noe problem så lenge du tar kontaktlinsene på hjemme, men skal du på tur i lengre perioder blir det litt ekstra å ta med. Siden linsene er laget i plast er det også et miljøaspekt med å kaste linsene hver dag. Men, så lenge de kastes i en raskbøtte og ikke i naturen skulle vel miljøskadene ikke være all verden.

Endagslinser blir også dyrere enn månedslinser.

Månedslinser

Kontaktlinser er for mange et bedre valg enn briller, men hvilken type linser passer best for din bruk? Det er mye å velge i.

Disse varer i èn måned. Du tar de av før du legger deg og på igjen neste dag og etter en måned kastes de og du åpner et nytt par. Det betyr at du må være nøye med renholdet og desinfisere linsene hver gang du tar de ut. De skal oppbevares i linseveske frem til neste gang de skal anvendes.

Fordelene med månedslinser

Dette blir billigere enn å skifte linsene hver dag. Har du et stort korreksjonsbehov for synet kan du ikke ha endagslinser og et alternativ da er månedslinser.

Ulempene er selvfølgelig rengjøring og hygiene både av linsene og etuiet de oppbevares i. God hygiene er svært viktig og følges ikke dette nøye risikerer du at øynene kan ta skade.

Døgnlinser

Disse linsene trenger du ikke ta av når du legger deg. De kan du ha i ett strekk i en uke eller to opp til en måned.

Fordelene med døgnlinser

Her slipper du å tenke på linsene i det hele tatt, du kan risikere å «glemme» at du har linser. Veldig praktisk.

Ulempen med døgnlinser er at øyet ikke får et opphold i bruken. Selv om linsene har puste- og lufteegenskaper er ikke dette optimalt for øyet. Øyet trenger pauser med fri tilgang på luft. I tillegg er det noe større risiko for å få infeksjoner på øyet pga bakterier som legger seg i kanten på og under linsen.

Det er mange som bruker døgnlinser uten problemer og ikke kunne tenke seg et annet alternativ, men det er altså en litt større risiko forbundet med det.

Er det mulig å forbedre synet ved å spise riktig?

Langtidislinser

Disse linsene er laget for å vare i flere måneder, opp til ett helt år (årslinser). Denne typen linser er laget på en mer robust måte og er som regel litt stivere enn tynne myke linser som skiftes oftere. Langtidslinser må rengjøres daglig og du sover ikke med disse.

Fordelene med årslinser

Dette er en billigere løsning enn endagslinser og månedslinser. I tillegg er det mulig å lage linser som er tilpasset øyne med større synsavvik og for enkelte finnes det ikke noe alternativ til langtidslinser. Med større synsavvik menes nærsynthet på mer enn ca 4 og langsynthet fra minus ca 4. Sterk skjevhet i hornhinnene stiller også store krav til linsene. Dette må du i alle tilfelle få utredet av optiker eller øyelege.

Bakdelene er selvfølgelig som vi har nevnt tidligere rengjøring og hygiene. Disse må stelles like omhyggelig som månedslinsene. I og med at slike linser er mindre fleksible enn mykere varianter vil det ofte ta litt lengre tid til å venne seg til linsene.

Mulighetene med kontaktlinser er mange og det dukker stadig opp nye typer og teknologier, for eksempel progressive linser.

Ta kontakt med en optiker så får du en oversikt over hvilke muligheter du og dine øyne har.

Bruker du allerede linser finner du flere tips her.

SB

You may also like...