Epsom salt – Penere hud og mindre stress!

Epsom salt er et mineral som kan hjelpe mot flere små og store helseproblemer og utfordringer. Epsom salt brukes til alt i fra å redusere stress og uro til å rense huden.

Magnesium og sulfat

Epsom salt består av magnesium sulfat og helseeffektene man oppnår ved å bruke epsom salt kan tilbakeføres til disse to stoffene.

Her er en oversikt over folk bruker Epsom salt til:
Renser kroppen – detox

En blanding av epsom salt og vann fungerer som et renselsesmiddel for kroppen (detox). Denne blandingen som består av magnesium og sulfat vil rense ut ulike slaggstoffer og giftstoffer fra kroppen. En detox «drink» består av 4-5 ts epsom salt, saft fra en halv sitron, godt blandet i et glass vann.

Stressreduserende

Epsom salt består av magnesium og sulfat. Magnesium har mange funksjoner i kroppen, en av disse er å regulere nivået av adrenalin og kortisol, to stoffer som øker med mye stress. Problemet er at stress er en belastning for kroppens beholdning av magnesium og er du mye stresset vil du derfor kunne få mangel på magnesium.
Her kommer epsom salt inn. Epsom salt tilfører kroppen magnesium og mengden adrenalin og kortisol reduseres. Derfor er epsom salt gunstig mot stress.

Beroligende og bedrer konsentrasjonen

Nervesystemet blir beroliget av epsom salt. Magnesiumet i epsom salt bidrar til økt produksjon av serotonin, et viktig hormon for energi og våkenhet, bedre søvn, oppmerksomhet, fokus og humør.

Pleier musklene og reduserer muskelsmerter og muskelverk

Epsom salt øker opptaket av næringsstoffer gjennom huden og har i tillegg en beroligende effekt på musklene. Også her er det magnesium som er årsaken. Magnesiumet hjelper musklene til å slappe av og leger betennelser, muskelkramper og forbedrer ømme muskler.
Under trening trenger kroppen magnesium og det er viktig at tilføres etter trening. Epsom salt hjelper med dette.
Har også positiv effekt på oksygenopptaket.

Gunstig for huden

Epsom salt gjør huden mykere og sunnere. Næringsstoffene tas lettere opp og huden får ny glans. Det har også en rensende effekt, blant annet elimineres døde hudceller.
Epsom salt har også en gunstig virkning mot fotsopp.

Hjelper mot hodepine og migrene

Migrene kan i enkelte tilfeller skyldes et for lavt nivå av magnesium i kroppen. Epsom salt tilfører magnesium på en effektiv måte gjennom huden.

 

Andre positive helseeffekter:

  • Kan gi bedre søvn
  • Gunstig for blodårer og blodomløp
  • Gir bedre insulinfunksjon

 

Hvordan bruke epsom salt

Bad og fotbad

Dette er den vanligste måten å bruke epsom salt på. Du fyller badekaret og tilsetter en god kopp med epsom salt, eller du fyller et fotbad og tilsetter en kvart til halv kopp. Magnesiumet i saltet tas opp gjennom huden. Dette er deilig og lindrende for såre muskler etter en treningsøkt eller lengre tur i skog og mark.

Mange tilsetter ulike oljer i tillegg. Badingen bør være lenger enn 30 minutt for å oppnå full effekt.

Vask og skrubb

Lag en blanding av epsom salt og vann og bruk dette sammen en skrubb eller stimuler gjennom massasje. Skrubbingen har i tillegg en gunstig virkning på opptaket magnesium gjennom huden.

Fakta om epson salt:

  • Har sin opprinnelse i byen Epsom i Surrey i England, litt sør for London. Saltet ble funnet der på 1600 tallet.
  • Saltet er en bitter/sur mineralforbindelse av magnesiumsulfat, denne ligner på salt, men er ikke samme type salt som vi får fra havet.
  • Epsom er per definisjon ikke et ekte salt, men et mineral. Siden de som regel brukes i forbindelse med bading kalles de for badesalt
  • Epsom salt brukes også som næringstilsetning i jorden for planter, grønnsaker og blomster.

Hva er forskjellen på vanlig havsalt og Epsom salt?

I bunn og grunn har havsalt og Epsom salt ingenting med hverandre å gjøre. Havsalt er 97% sodium klorid (NaCl), mens Epsom salt er en ren mineralsk forbindelse mellom magnesium og sulfat (MgS04-7H2O). Vanlig salt er udrikkelig, men Epsom salt kan drikkes, i begrensede mengder. Epsom salt smaker også bittert, som er hvorfor det til tider er kjent som «bittert» salt.

sb