Grønn te – Naturens egen vidunderdrikk

Naturens egen vidunderdrikke med mange helsebringende effekter.

Grønn te hjelper med:

Fettforbrenning og vektnedgang, reduserer kolesterol, forebygger kreft, hjelper mot Alzheimers, bra for synet, sterkere tenner, gunstig for hjernen, forebygger diabetes, bidrar til bedre fysisk kapasitet og kondisjon. Grønn te (Camellia sinensis / Green tea) har også en gunstig virkning mot stress og skal til og med bidra til at man lever litt lenger.

 

Grønn te øker fettforbrenningen

Grønn te inneholder stoffet katekin. Katekin er polyfenol og en antioksidant som har en dokumentert positiv effekt på fettforbrenningen, både under stillesitting og, spesielt, under fysisk aktivitet. Kroppen tar lettere i bruk fettreservene som energikilde.

Ekstrakt av grønn te er derfor en mye brukt ingrediens i ulike slankeprodukter.

Det som skjer når du drikker grønn te og katekin er at leverens forbruk av energi øker, selv om den ikke har noe å forbrenne. Dermed forsvinner kaloriene og fettmengden reduseres gjennom økt forbrenning.

Katekiner har også en gunstig virkning på lipase. Lipase er et fettspaltende enzym som spiller en viktig rolle i fordøyelsen av fett. Katekin demper lipase, dermed tar kroppen opp mindre fett.

 

Reduserer det farlige LDL kolesterolet

Flere studier viser at grønn te kan redusere det dårlige kolesterolet LDL. Det er ikke snakk om en stor reduksjon, 2-4 % ifølge fagkilder. Er du opptatt av å få bedre kolesterolverdier vil grønn te gi et bidrag.

Det er næringsstoffet katekin som står bak også denne effekten. Et for høyt nivå av LDL kolesterol kan bidra til hjerte- og karsykdommer.

Det gode kolesterolet, HDL, skal ikke bli påvirket ifølge forskningen. Grønn te bidrar med andre ord til en bedre balanse i kolesterolnivået mellom LDL og HDL.

 

Minsker risikoen for diabetes type 2

Grønn te forbedrer kroppens insulinsensivitet. Det betyr at insulinproduksjonen fungerer bedre og dermed reguleringen av blodsukkeret. Diabetes type 2 kjennetegnes av at insulinsensiviteten er lav og at kroppen produserer lite eller ingen insulin. Dermed vil blodsukkeret ikke regulert.

Grønn te har dermed også en positiv effekt på blodsukkeret, det reguleres bedre og nivået blodsukker blir redusert. En kopp grønn te etter et måltid demper stigningen i blodsukkeret og reduseres dermed også kroppens evne til lagre sukker som fett.

Forskning viser også at grønn te hjelper mot diabetes type 1.

 

Forebyggende mot flere typer kreft

EGCG er den mest forekommende katekin i grønn te. Det er dette aktive stoffet som skal ha en viktig rolle i å forbygge enkelte typer kreft, blant annet brystkreft, prostatakreft og lungekreft.

EGCG har også en rolle med å forebygge hudkreft. Når du har et jevnt inntak av grønn te vil også huden inneholde en viss mengde EGCG. Dette gjør huden bedre i stand til å takle UV-stråling fra solen som kan være både skadelig og kreftfrembringende.

 

Kan grønn te gi deg økt levealder?

Undersøkelser viser at japanere som drikker tre til fem kopper grønn te pr. dag har betydelig mindre risiko for å få hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt. Japanerne er blant befolkningsgruppene som lever lengst.

Spørsmålet er om personer som drikker store mengder grønn te daglig også har et bevisst forhold til resten av kostholdet og levere sunnere enn andre.

Men, det er kjent at flere stoffer (katekiner/antioksidanter) det finnes mye av i grønn te har en gunstig påvirkning på hjerte- og karsystemet. Dette vil bidra til at sjansen for et lenger liv øker.

 

Flere helsemessige gevinster med grønn te:

Reduserer sjansen for infeksjoner

Noen kopper grønn te pr. dag har ifølge undersøkelser en positiv effekt på å hindre virussykdommer. Det er de antivirale stoffene som har denne effekten, de reduserer spredningen av virus i kroppen.  Antivirale stoffer anvendes i legemidler og vaksiner og er svert viktige i bekjempelsen av virusrelaterte sykdommer.

Gir renere munn og penere tenner

Grønn te er like effektivt for å redusere syrlighet (pH) og bakterier i munnhulen som ulike vannsyll-produkter du finner i handelen. Undersøkelser viser at å bruke grønn te som munnskyll fungerer like fint takket være de antiinflammatoriske egenskapene.

For mye bakterier og syrlighet i munn og svelg skader både tannkjøtt og tenner.

Bedre hukommelse

Grønn te har ifølge forskningsstudier en gunstig effekt på hjernens kognitive funksjon og hukommelse. Hvilke stoffer i den grønne teen denne effekten kan tilskrives er ikke kjent, men ECGC, teanin og koffein er kjente stoffer som har en gunstig virkning på hjernens funksjon.

ECGC er bevist viktig for å opprettholde og forsterke hjernecellene, noe som også er viktig i forhold til å forebygge sykdommen Alzheimer. Konsekvensen av Alzheimer blir som regel demens, en sykdom som har mye med hukommelse å gjøre.

Kan grønn te også hjelpe deg til bedre fysisk kondisjon?

Ja, men det øker effekten av trening, det er ikke bare å sitte og drikke grønn te og vente på bedre kondisjon.

Forskning viser at grønn te gir bedre metabolsk kapasitet og bedre utbytte av treningen. Det er antioksidanter som katekin og koffein som er årsaken til dette.

Gunstig for hår og hud

Antioksidanter gir penere hud og hår. Siden grønn te inneholder mye og viktige antioksidanter bidrar den også til at huden holder seg bedre (blant annet færre vorter) og håret sterkere.

Katekin skal også bidra til å forhindre hårtap.

Reduserer stress

Grønn te beroliger hjernen og gir dermed mindre stress. Undersøkelser viser at den som drikker grønn daglig er mindre stresset, men igjen blir bildet litt mer komplisert når folk som drikker grønn te mest sannsynlig har mer fokus på å ta vare på helsen.

Det forskes mye på dette. Det som er sikkert er at grønn te inneholder mange stoffer som har en positiv virkning på kroppen.

Grønn te har i tillegg en positiv helseeffekt på:

 • synet (kan redusere risikoen for grønn stær),
 • reduserer riskoen for nyresten

Hvor mye grønn te bør du drikke

1 – 2 kopper/dag er tilstrekkelig for å oppnå positive effekter på helsen. Du skal ikke drikke for store mengder grønn te, det kan være skadelig for blant annet leveren.

 

Hvilke bivirkninger risikerer du ved å drikke grønn te?

 • Et normalt og anbefalt inntak av grønn te eller ekstrakt av dette skal normalt ikke gi bivirkninger.
 • For store mengder, spesielt av ekstrakt, kan gi leverskade.

Ta kontakt med legen før du begynner å drikke grønn te om du:

 • Går på blodfortynnende medisiner
 • Er ung
 • Er gravid
 • Ammer
 • Lider av angst
 • Tar medisiner
 • Har høyt blodtrykk
 • Har anemi
 • Har problemer med fordøyelsen

 

Hva er forskjellen på grønn og svart te (vanlig te)?

Svart og grønn te produseres på ulike måter. Ved produksjon av svart te har te bladene vært gjennom en gjæringsprosess. Grønn te produseres uten gjæring.

I praksis betyr dette at næringsstoffene i grønn te blir tatt bedre vare på når det ikke gjæres. Grønn te har derfor flere helsefremmende egenskaper enn svart te.

Oppsummert: Drikk to kopper grønn te hver dag!

sb

You may also like...