Hvilke nøtter er sunnest?

Alle de naturlige nøtter har et høyt innhold av viktige næringsstoffer, blant annet sunt fett, og er derfor sunne og naturlige produkter. Sunnhet dreier seg også om kalorier, og er det vektreduksjon som er målet skal man være forsiktig med nøtter, de inneholder mange kalorier.

For den ønsker seg ned i vekt er det optimale er å spise mye magert protein og masse grønnsaker slik at du har plass på «kaloribudsjettet» til sunt fett som nøtter.

De ulike nøtter inneholder forskjellige typer fett og næringsstoffer og det sunneste er å spise litt av alle typene. Da får du totalt sett i deg en meget komplett mengde næringsstoffer.

Hva er sunt med nøtter?

  • Nøtter er næringsbomber og inneholder mye av det kroppen trenger av vitaminer, mineraler, fett, proteiner og fiber.
  • Nøtter (unntatt kokos og valnøtt) er fulle av enumettet fett som er svært gunstig for hjerte- og karsystemet.
  • Omega 9 (enumettet fett): Samme fett du finner i olivenolje. Mandler, cashew, pekan, pistasj og peanøtter er gode kilder.
  • Omega 6 (flerumettet fett): Valnøtter er rike på denne omega 6. Man skal ikke overdrive inntaket av omega 6 siden behovet dekkes gjennom et normalt vestlig kosthold.
  • Omega 3 (flerutmettet fett): Her er valnøtter i en særstilling med et meget høyt innhold av omega 3.
  • Fettet i nøtter stimulerer til økt fettforbrenning
  • Reduserer kolestrolnivået, forebygger kreft, gunstig for immunforsvaret
  • Gir god metthetsfølelse og mindre appetitt
  • Lite karbohydrater er gunstig for blodsukkeret
  • Inneholder mye antioksidanter, vitaminer og mineraler, spesielt E-vitamin, B-vitamin
  • Rik proteinkilde, spesielt mandler, pistasjenøtter og peanøtter
  • Husk at det beste er å spise nøttene rå, ikke saltet, ikke røstet

Valnøtter (Juglans)

  • Meget høyt innhold av omega 3, bra for hjertet!
  • Høyt innhold av antioksidanter
  • Inneholder lite mettet og enumettet fett
  • 700 kalorier/100gram

Paranøtter (Bertholettia excelsa)

  • Har et høyt nivå av antioksidanter (selen).
  • Høyt innhold av både enumettet og flerumettet fett
  • 680 kalorier/100 gram

Hasselnøtter (Corylus avellana)

  • Inneholder mye kostfiber og vitaminer.
  • Folat, som er viktig spesielt for gravide
  • Meget høyt innhold av enumettet fett
  • 659 kalorier/100 gram

Mandler (Prunus dulcis)

  • Nøtten som inneholder minst mettet fett
  • Inneholder mye kalsium og kostfiber
  • Mandler er en av de mest næringsrike nøttene
  • 621 kalorier/100 gram

Pistasjnøtter (Pistacia vera)

  • Bra kilde til Omega 3 og fiber
  • 690 kalorier/100 gram

Cashewnøtter (Anacardium occidentale)

  • Høyt innhold av enumettet fett, bra for hjertet!
  • Nøtten med høyest andel karbohydrater, 32 gram/ 100 gram.
  • Inneholder mange mineraler, blant annet fosfor
  • 583 kalorier/100 gram

Peanøtter (Arachis hypogaea)

  • Dette er en belgfrukt, men kalles gjerne en nøtt
  • Lavt innhold av Omega 3, mye protein og en av nøttene med færrest kalorier
  • Høyt proteininnhold (25,8 gram/100 gram)
  • 560 kalorier/100 gram

Macadamiannøtter ( Macadamia integrifolia)

  • Nøtten med høyest innhold av enumettet fett (59 gram/100 gram)
  • Minimalt med flerumettet fett (kun 1,5 gram/100 gram)
  • Den mest kaloririke av nøttene grunnen en fettandel på hele 75%
  • 718 kalorier/100 gram

Pekannøtter (Carya illinoinensis)

  • Høy andel fett, 74%
  • Mye Omega 3, kun valnøtter har mer
  • Inneholder lite mettet fett, bra for hjerte og blodårer!
  • 690 kalorier/100 gram

Kokosnøtter/kokosflak (Cocos nucifera)

  • Inneholder store mengder mettet fett, 57 gram/100 gram. Dette er ikke optimalt for hjerte. Og karsystemet.
  • Kokosnøtter inneholder mange viktige næringsstoffer, en liten mengde er derfor å anbefale.
  • 665 kalorier/100 gram
  • Kokosnøtt har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Kokosnøtt har også et høyt innhold av kopper. I tillegg er kokosnøtt en kilde til jern, kalsium og fosfor. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalsium og fosfor bidrar til å oppretthole normale knokler og tenner. Fosfor bidrar i tillegg til normal energiomsetning.

SB