Hvilket næringsinnhold har potet?

Potet inneholder mye karbohydrater, en del kalium og C-vitamin, jern og kostfiber. Poteter inneholder lite fett. Potet er derfor gunstig både for å styrke immunforsvaret, bidra til riktigere blodtrykk og kostfibrene er viktig for en normal mage- og tarmfunksjon.

Næringsinnhold potet (100g spiselig del):

Kalorier: 80 kcal / 339 kJ
Fett: 0,1 gram
Karbohydrater: 17 gram
Kostfiber: 1,6 gram
Protein: 1,9 gram
(du finner verdiene for flere næringsstoffer lenger ned)

Er potet sunt til tross for stivelse og karbohydrater?

Ja, potet er sunt, og kalde poteter er sunnere enn varme. I disse lavkarbotider blir poteten litt uglesett på grunn av det høye innholdet av karbohydrater. Men i et velbalansert kosthold har poteten sin plass. Stivelsen i poteten blir for eksempel til en sunn type stivelse etter at poteten er avkjølt (under 25 grader) etter koking. Litt enkelt sagt blir stivelsen til kostfiber.

Derfor er poteten, i forhold til karbohydrater og blodsukker, sunnere enn ris og pasta.

Kalde poteter er derfor sunnere enn varme ( og gunstig for blodsukkeret (lavere glykemisk indeks)).

Poteter er en næringsbombe som inneholder både proteiner, antioksidanter, vitaminer, kalium, aminosyrer, kobber, magnesium og fosfor.

Fakta om potet

  • De forskjellige potetsortene har ulikt innhold av tørrstoff. Det betyr ulike egenskaper blant annet i forhold hvor godt de holder formen under koking.
  • Poteter senker mengden fett i blodet. Forskning viser at mengden triglyserider i blodet reduseres når man har spist kalde poteter.
  • Kok poteter med skallet på, da tar du bedre vare på næringsstoffene.
  • Poteten kom til Norge første gang på 1700 tallet.
  • Kommer fra Sør-Amerika hvor den har en historie på over 3000 år.

Mer om kaloriinnholdet i poteter.

Næringsinnhold (100 gram spiselig del):

Spiselig del. 82  %
Vann: 76 g
Mettede fettsyrer: 0 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Enumettede fettsyrer: 0 g
Omega-3: 0,01 g
Omega-6: 0,05 g
Kolesterol: 0 mg
Stivelse: 15,4 g
Mono- og disakkarider: 1,7 g
Vitamin A: 0 RAE
Retinol: 0 µg
Beta-karoten: 0 µg
Vitamin D: 0 µg
Vitamin E: 0,1 alfa-TE
Tiamin: 0,07 mg
Riboflavin: 0,03 mg
Niacin: 1,9 mg
Vitamin B6: 0,16 mg
Folat: 22 µg
Vitamin B12: 0 µg
Vitamin C: 13 mg
Kalsium: 9 mg
Jern: 0,7 mg
Natrium: 2 mg
Kalium: 522 mg
Magnesium: 34 mg
Sink: 0,3 mg
Selen: 0 µg
Kopper: 0,12 mg
Fosfor: 59 mg
Jod: 1 µg

You may also like...