Kort om naprapati

Naprapati betyr å korrigere årsake til lidelse og er en alternativ behandlingsform for smerter og problemer i muskel- og leddsystemet.

Fokus er i første rekke på årsaken og de underliggende årsaker til smerten og behandlingen har dette som utgangspunkt. Behandlingen er basert på ortopedisk medisin innebærer å stille diagnose, gjennomføre behandling og oppfølging samt å forbygge fremtidig lidelse.

Naprapati er populært og gir gode resultater

Naprapati er en omstridt men allikevel svært utbredt behandlingsmetode. Metoden anvendes av både fysioterapeut, kiropraktor og leger generelt. Naprapati har også en viktig rolle som behandlingsform i idrettsmiljøene. Behandlingen foregår ved bruk av hendene som redskap. Selve behandlingsteknikken består av tøy og strekk av muskler, ledd og sener og massasje. Det er også vanlig å kombinere naprapati med annen behandling for å oppnå et optimalt resultat.

Hva kan naprapaten behandle?

Behandling med hendene er sentralt innen naprapati.

Mange lidelser kan behandles ved hjelp av naprapatbehandling. Det som kjennetegner behandlingen er at et område større enn selve smertepunktet behandles. Dette for å fjerne de underliggende årsakene. Smerte ett sted kan være forårsaket et annet sted på kroppen. Hodepine kan ha sin årsak i nakkeproblemer, smerter i armer og ben kan spores tilbake til problemer i ryggen. Nakkeproblemer som stiv nakke, hodepine, svimmelhet og smerter i muskler og ledd generelt er vanlige helseproblemer som kan behandles med naprapati, inkludert idrettsskader.

Hvilke er behandlingsmetodene?

Tøyeøvelser: Tøying av muskler og ledd kan løse opp triggerpunkter og være den viktigste del av behandlingen.

Massasje: Muskel- og bindevevsmassasje kan myke opp kritiske punkt redusere spenninger og øke blodsirkulasjonen.

Manipulasjon og artikulering: Denne metoden går ut på at behandleren utfører spesielle grep som skal føre til bedre funksjon og bevegelighet i leddene.

Rådgivning: Dette er en viktig del av neste fase, å forbygge at plager og smerter oppstår igjen. Tar man de rette tiltakene kan mange plager unngås. Det er viktig å fokusere på både hjem og arbeidsplass og årsakene til smertene kan ligge flere steder. En god rehabilitering er sikret gjennom nødvendig oppfølging. Enkle øvelser du kan gjøre gjennom kan være det som skal til for at plagene er borte for alltid.

Smerter kan også kureres med trykkbølgebehandling.

SB