Hvor mange kalorier er det i et eple?

Sist oppdatert: 8. april 2020


Hvor mange kalorier er det i et eple?

Et gjennomsnittlig stort eple har 70 kalorier. Gjennomsnittlig størrelse/vekt på epler i Norge er 160 gram (spiselig del 90% =144 gram). Antall kalorier pr 100 gram (spiselig del) er 49 kalorier.

Størrelsen/vekten på epler i handelen ligger mellom 130 gram (117 gram spiselig del) og 180 gram (162 gram spiselig del). Det betyr at antall kalorier i et eple ligger mellom 57 og 80 kalorier. Er du nøye med kaloritellingen er det derfor en viss forskjell i antall kalorier pr. eple.

Antall kalorier satt opp mot metthetsfølelse tilsier at epler kan du spise så mye du klarer av, de har så få kalorier.

Hvorfor bør du spise eple regelmessig (og med skallet på)?

  • Viktig for hjerte og blodomløpet. Godt blodomløp er viktig for hele kroppen. Rene åpne blodårer får oksygen ut til alt fra hjerne til muskler. Dessuten reduseres risikoen for blodpropp og hjerneslag. Epler inneholder blant annet en fibertype (Pektin) som reduserer dårlig kolesterol og bidrar til å holde arteriene i orden.
  • Epler, spesielt skallet, inneholder viktige antioksidanter (blant annet flavonoider og quercetin) som bekjemper frie radikaler. Epler inneholder mye antioksidanter sammenlignet med andre typer frukt.
  • Forebygger kreft. Som mange frukt og grønnsaker inneholder også epler viktige stoffer som bidrar til, litt enkelt forklart, å holde kroppens celler i orden slik at kreft kan forebygges. Kreft er i bunn og grunn ukontrollert cellevekst.
  • Gunstig for nivået av blodsukker.
  • Høyt fiberinnhold bidrar til bedre tarmflora, bedre mage- tarmfunksjon og fordøyelse.
  • Kalium er bra for styrking av skjelettet.

Mer om næringsinnholdet i epler.

Fakta om epler

  • Å tykke epler er gunstig for tann- og munnhelse. Rengjør og bekjemper bakterier. Men, erstatter ikke vanlig tannpuss.
  • Inneholder viktige vitaminer som C, E og B.
  • Et høyt inntak av epler skal også hjelpe mot astma og luftveisplager.
  • Sukkeret i epler er av typen fruktose. Fruktose går ikke direkte i blodet som vanlig raffinert sukker. Dermed unngår man en rask stigning av blodsukkeret.

Kjente eplesorter i Norge:

Ambrosia, Aroma, Braeburn, Discovery, Fuji, Golden delicious, Granny smith, Gravenstein, Jazz, Pink Lady, Red delicious, Royal gala, Summerred, Åkerø.

Norge er kjent for smakfulle og syrlige epler fra Hardanger.

SB

Du liker gjerne...

-->