Progressive linser enkelt forklart

Progressive kontaktlinser (eller multifokale) kan være et godt alternativ til briller. Veldig aktuelt er det for den som bruker både lesebriller og vanlige briller. Det er også mange som bruker både vanlig kontaktlinse og supplerer med lesebriller. De fleste av disse kan med fordel konvertere til progressive linser.

Bruker du lesebriller?

Når du runder 40 er sannsynligheten stor for at du, som mange andre, begynner å få problemer med å lese små skrift og du får ikke lenger så lett med deg små detaljer på nært hold. Enkelte får i tillegg redusert syn på mellomlang og lang avstand. Neste stopp blir optikeren for en synssjekk, noe som ender med kjøp av en eller flere briller.

Av egen erfaring er det ingen tvil om at det er upraktisk med briller. Du må ha med brillene overalt og glemmer du de kan du bli temmelig handikappet i mange situasjoner. Lesebriller må også taes av og på, noe som ikke er optimalt.

Med progressive linser slipper du slike problemer. Som navnet sier har progressive linser ulik styrke slik at du kan se godt både på kort og lang sikt. Du slipper briller, du slipper og ta av og på lesebriller og du blir mye friere.

Dårligere syn etter hvert som du blir eldre

Lei av briller? Progressive briller kan være løsningen. Avansert teknologi åpner for nye muligheter.

Det som skjer med mange i tidlig førtiårsalder er at linsen inne i øyet mister fleksibilitet, den blir mindre bevegelig og reagerer ikke lenger på en måte som godt syn krever. På fagspråket evner ikke øyet å justere krumningen på øyelinsen. Problemet kommer først for de som er langsynte. Veldig enkelt forklart har disse allerede et problem med fleksibiliteten i øyelinsen og når problemet tiltar ytterligere har man en mindre margin og man utvikler nærsynthet raskere. Konsekvensen er at nærsynet blir dårligere. Dette kalles presbyopi eller alderslangsynthet.

Er det mulig å få bedre syn gjennom kostholdet?

Briller kan være upraktisk og oppleves uestetisk

Det er flere grunner til at mange ikke er så komfortable med å begynne å bruke briller. I tillegg til at det er upraktisk synes mange briller forstyrrer utseendet. Noen føler at de ser eldre ut osv. Her spørs det selvfølgelig hvilken type briller man velger, mange synes også briller er positivt for utseendet.

Med progressive linser ser du ut som du alltid har gjort og du slipper å ta med briller over alt. Synet blir bra både på lang og kort avstand og du har et litt enklere liv.

Hvordan fungerer progressive linser?

Selv om resultatet blir det samme fungerer de forskjellig fra progressive briller. Progressive briller har et tydelig skille i glasset hvor øvre og nedre del har forskjellig styrke. Dette er ikke mulig med linser siden de ligger tett på øyet. Dette er løst ved at linsen inneholder to typer felt med ulik styrke på linsens overflate, som regel små sirkler, hvor den ene type tar seg av nærsyn og den andre langsyn (simultatsyn). Disse feltene ligger vekselvis slik at øyet selv etter behov velger hvilket felt som skal brukes.

Dette virker litt spektakulært, men øyet har en utrolig tilpasningsevne og etter hvert vil for de aller fleste dette skiftet mellom felt gå automatisk. Fascinerende teknologi. Det må nevnes at dette ikke fungerer for absolutt alle. Optikeren kan dessuten trenge litt tid på å finne kontaktlinser som fungerer best for den enkelte.

Endags- ukes eller månedslinser?

Du velger selv hvilken type kontaktlinser du ønsker i forhold til hvor lenge de kan anvendes. Noen foretrekker dagslinser for å slippe rengjøring, det er enkelt å ta fram nye linser hver dag. Andre synes det er greit med ukeslinser som kan brukes i 3-4 uker, mens andre velger månedslinser. Linser som kan brukes i lengre tid før de tas ut gjør det enkelt.

Kort oppsummert har progressive linser svært mange fordeler, de gjør livet litt enklere og er optimale også for den som driver med fysisk aktivitet, sport osv. Klarer du å venne deg til denne type linser blir du fornøyd. Det er i hvert fall verdt ett forsøk. Du får også fargelinser med styrke.

Bruker du allerede kontaktlinser, her er noen råd.

SB

You may also like...