Hvor mange kalorier er det i avokado?

Sist oppdatert: 5. april 2020


Hvor mange kalorier er det i avokado?

En gjennomsnittlig stor avokado (avocado) i norske matbutikker har 240 kalorier. Gjennomsnittsvekten er cirka 175 gram. Tar du vekk stenen og skallet sitter du igjen med cirka 122 gram (70% spiselig del). Antall kalorier pr. 100 gram er 196.

Størrelsen på avokado varierer veldig og de vi finner i norske butikker er relativt små. De største avokadoene veier over 2 kilo.

Hvorfor er avokado sunt?

Avokado innholder mye sunt umettet fett. Dette er bra for hjerte og blodårer siden umettet fett er gunstig i forhold til kolestrol. Avokado inneholder også viktige næringsstoffer som folat, vitaminene E og B samt mineraler kalsium.

Med et høyt fettinnhold blir det også mange kalorier, men avokado er ikke noe man spiser i store mengder. Når det gjelder kaloriene er det erfaringsmessig viktigere å sa på hvilket tilbehør du har til avokadoen.

Hva kan du bruke avokado til?

  • Den milde myke saken gjør avokado til et perfekt tilbehør til sterk mat. Den gir balanse.
  • Avokado er et fast innslag for alt som har med tex-mex å gjøre. Taco og fajita kan ikke serveres uten guacamole
  • Perfekt som tilbehør til salater og lettere retter
  • Avanserte smørbrød og baquetter er steder hvor avokadoen trives
  • Reker og sjømat, for eksempel rekecoctail
  • Guacamole lages med avokado (bland avokado, tabasco, sitron og pepper)

Fakta om avokado:

  • Vokser på trær, kommer fra Mellom Amerika
  • Lagres i 10-15 grader inntil den er moden. Moden kan den også ligge i kjøleskapet.
  • Regnes for være i kategorien supermat, det vil si mat meg unikt sunne egenskaper

Tips om avocado:

  • Lar du stenen ligge sammen avokado kjøttet unngår du at det skifter farge og blir mørk/grått.
  • Ikke glem det totale antall kategorier om du skal ned i vekt. Avokado er sunt men inneholder mange kalorier. Det er totalen som teller når det gjelder kalorier.

Hvordan åpner og «skreller» du en avokado?

  1. Skjær av den lille harde biten på den smale korte enden (rest fra tregrenen)
  2. Del avokadoen på langs, hele veien rundt. Kniven legger du forsiktig mot stenen og drar rundt.
  3. Vips ut stenen med en skje. Stenen kan sitte litt fast om avokadoen ikke er 100% moden.
  4. Rensk fruktkjøttet ut av skallet med en skje.

Kan du dyrke avokado på egen hånd?

Ja, det er ikke så vanskelig. Du trenger en del plass om du planlegger stor produksjon.

Slik dyrker du avokado:

  1. Kjøp en eller flere avokado og ta ut stenen, vask denne. Det er en fordel om avokadoen er økologisk, det gir et best grunnlag for suksess med avokadodyrkingen.
  2. Stikk tannpirkere inn i avokadosteinen. Tre – fire stykker er nok (avhengig av stenens størrelse). Tannpirkerne stikkes inn midt på stenen i 90 grader i forhold til lengden slik at de to endene på stenen er frie. Poenget er at tannpirkerne skal ligge oppå kanten av et vannglass og hindre at hele stenen går ned i vannet.
  3. Fyll et vannglass med vann slik at cirka 30 % av stenen dekkes av vann.
  4. Skift vann og skyll stenen godt 3 ganger i uken.
  5. Etter cirka 4 uker vil det (om alt går etter planen) komme en spir på oppsiden av stenen og en rot på undersiden.
  6. Når roten har nådd en viss størrelse og spiren 2-3 blader skal du plante stenen i jord som en potteplante.
  7. Jorden skal dekke halve stenen, ikke hele!
  8. Avokadoplanten skal ha mye lys og vann.
  9. Planten vil fortsette å vokse og kreve større potte etter hvert.

Avokadoplanten vil ha større potte og mer jord etter hvert. Du vet at den vil ha mer plass dersom røttene kommer ut av hullet under potten, eller hvis planten ser ut til å slutte å vokse. Det er vanlig at den vil ha større potte ca. en gang i året.

SB

Du liker gjerne...

-->