Lettere fødsel med modningsakupunktur

Modningsakupunktur er en forebyggende og fødselsforberedende behandling for gravide som gis i forkant av fødselen. Målet med denne type akupunkturbehandling er å legge til rette for en naturlig og harmonisk fødsel. Dette er ikke noe hokus pokus, akupunkturen hjelper kun kroppens naturlige prosesser slik at en fødsel går raskere og med mindre smerter.

Hvordan foregår behandlingen?

Det optimale er å starte behandlingen rundt uke 36, men effekten er positiv selv om den starter nærmere fødselen. Selve behandlingen er tilpasset den enkelte, men en behandling pr. uke er vanlig. Behandlingen fokuserer også på ulike plager den gravide har i forbindelse med graviditeten. Dette gjelder både fysiske (for eksempel tretthet, søvnproblemer og smerter) og psykiske plager. Målet er at den gravide skal ha et godt svangerskap og ha en energi og styrke til å gjennomføre fødselen.

Igangsetting av fødsel

I innspurten før fødselen (siste to uker) brukes modningsakupunktur som et middel for å hjelpe kroppen i det naturlige forløp før og under selve fødselen. Behandlingen har ingen bivirkninger og skal først og fremt redusere smertene. Det anbefales to handlinger pr uke frem til fødselen er i gang. Mange sykehus tilbyr denne behandlingen, ta kontakt med ditt sykehus for mer informasjon.

Her finner du en liste over norske sykehus.

Jordmødre er positive til modningsakupunktur

Undersøkelser viser at jordmødre erfarer at de fødende som har fått behandling med akupunktur ofte har en fordel sammenlignet med de som ikke har fått denne behandlingen.
Dette er både forankret i den tradisjonelle lære om akupunktur og i moderne forskning. Tyske forskere har blant annet konkludert med at fødselen både går raskere (i snitt rundt to timer raskere) fordi livmormunnen er mer moden og riene hjelper/fungerer bedre. Det finnes også studier både i Norge og utlandet som viser at risikoen for keisersnitt reduseres. En skal huske at akupunktur ikke gjør bruk av medisiner og er derfor en naturlig behandling.

Partneren kan hjelpe med akupressur

Det er også mulig for partneren å bidra i behandlingen.

Det er viktig å hjelpe hverandre og med akupressur kan partneren bistå til en enklere fødsel.

Dette skjer ved at man på forhånd lærer hvilke punkter som skal stimuleres og deretter utfører dette under selve fødselen. Dette kalles akupressur og er i praksis akupunktur uten bruk av nåler. Behandlingen går ut på å legge press på enkeltpunkter på kroppen. Det er vanlig å bruke hender og fingre og man fokuserer i stor grad på de samme punktene som ved vanlig akupunktur, litt mindre presist selvfølgelig.

Akupressur brukes også i behandling av blant annet hodesmerter, muskelspenninger, svimmelhet, smerter i nakke og rygg. Det har også vist seg å ha en gunstig virkning på stress og uro.

Hvordan forgår behandlingen?

Akupunktøren kartlegger i første omgang den gravides tilstand og hvordan svangerskapet har gått så langt. Hvilke plager har man hatt, hvordan er energien og om det er spesielle forhold det skal taes hensyn til i forhold til behandlingen.

Rent fagmessig er behandlingen på gravide enkel og med god respons.

Se også guide om øreakupunktur.

SB

You may also like...