Hvor mange kalorier er det i en brødskive?

En gjennomsnittlig stor brødskive har cirka 90 kalorier. Gjennomsnittlig størrelse/vekt på brødskiver varierer selvfølgelig veldig fra person til person, men 35 gram regnes for å være et snitt. Det spørs jo også hvor grov skiven er, loff veier betydelig mindre enn dansk rugbrød. Antall kalorier pr 100 gram brød er cirka 240.

Hvilket brød er sunnest?

Er målet å gå ned i vekt eller å få i seg mest mulig viktige næringsstoffer?

Kaloriinnholdet i de ulike typene brød er stort sett det samme, det ligger på 220 og 260 kalorier pr 100 gram. Det som skiller de ulike typene brød er innholdet av karbohydrater. Speltbrød har mindre karbohydrater enn andre brød, 30-35 gram/100 gram mot 40-45 gram/100 gram for grovbrød.

Speltbrød havner på cirka samme kalorinivå som vanlig brød på grunn av en høyere andel fett.

Ønsker du å redusere inntaket av karbohydrater vil speltbrød derfor være et bedre valg. Brød er jo uansett veldig karbohydratrik mat, så i et lavkarbo kosthold bør du kutte ut brødet helt. Men, da går du også glipp av viktige næringsstoffer som grovere brødsorter har mye av, jo grovere desto bedre.

Er det mye kalorier i havregryn?

Pålegget avgjør antall kalorier

En brødskive har cirka 90 kalorier uten pålegg. Kaloriinnholdet i pålegget blir derfor avgjørende. Med litt majones og salami runder du fort 300 kalorier. Fet ost som brie og hvitost er eksempler på populært pålegg som gjør brødskiven til en kaloribombe.

Velger du isteden magert kjøttpålegg (for eksempel kokt skinke) med agurk og tomat på toppen klarer du deg under 150 kalorier.

Det finnes mye godt pålegg, men det gjelder å følge med på kaloriene.

Fakta om brød

  • Brød inneholder mange næringsstoffer, kostfiber, vitaminer, jern, kalsium og karbohydrater
  • Grovt brød er en rik kilde til kostfiber
  • Inneholder gluten, det kan være et problem for mange
  • Inneholder mye karbohydrater, kan være en utfordring i forhold til blodsukker
  • Vanlige kornsorter: hvete, bokhvete, havre, rug, bygg, hirse og durra/durum mel (italiensk pizza!).
  • Mesteparten av kornet som produseres i Norge går til dyrefor.
  • Brød laget av hvitt hvetemel regnes for å være det mest usunne brødet. Loff og andre lyse brødtyper er eksempel på brød som man kun bør spise av og til.

Baker- og Konditorbransjens Landsforening

SB