Hvilke problemer risikerer du ved bruk av kontaktlinser?

Kontaktlinser er veldig praktisk og får du de til å fungere for deg fører det mye positivt med seg og gir en litt enklere hverdag når det gjelder syn og øyne. Men, det er noen utfordringer med bruk av kontaktlinser. Hvilke problemer risikerer du?

Kan du bli blind ved feil bruk av linser?

Ja, om du er veldig uaktsom og bruker linsene på en uansvarlig måte kan du i verste fall få så store øyeskader at du blir blind. De tilfellene vi har lest om dreier seg ofte om at folk har brukt linsene i et langt tidsrom uten å ta de av i forhold til hvordan den aktuelle type linse skal brukes. Dette har spesielt vært tilfelle med dagslinser.

Det som skjer er at det utvikles farlige bakterier under linsene som angriper øyet. Dette merkes ikke så lett, man føler at øyet er irritert men bagatelliserer dette, «det går sikkert over». Dette kan skje i løpet av får dager.

Øyet er avhengig av tilførsel av oksygen og linsene har laget for å ventilere øyeeplet (hvor mye avhenger av typen linse). Uansett vil øyet få tilgang til mindre oksygen med en linse på. Når du sover vil dette forsterkes ytterligere ved av øyelokket lukkes og det hele blir «tett». Denne mangelen på oksygen kan gode vekstvilkår for bakterier som får en mulighet til å trenge inn i øyet, og da har du et problem.

Har du mistanke om at noe slikt har eller er i ferd med å skje må du oppsøke øyelege eller optiker umiddelbart for en synstest!

Skader på hornhinnen

Har du skarpe negler skal du vise aktsomhet når du tar linsene av og på øyet. Det skal ikke så mye til før du skader hornhinnen. Som nevnt tidligere vil redusert oksygentilførsel kunne føre til problemer, blant annet hevelse i øyet som vil kunne gi redusert syn en periode. Det er selvfølgelig også viktig å oppbevare linsene på en god måte slik at de ikke har skader når de settes på øyet.

Det er derfor all grunn å bruke linser av høy kvalitet som er gode kvaliteter i forhold til oksygentilførsel og ventilering av øyet.

Spørsmål om kontaktlinser? Se guide.

Vær en bevisst bruker av kontaktlinser

Øynene er sårbare og kan fort ta skade. Derfor skal du være fokusert på å gjøre ting på ordentlig måte når det gjelder bruk av linsene, dette gjelder spesielt for barn som bruker linser.. Optimal hygiene og renslighet er svært viktig. Slurver du med dette kan du risikere plager som kløe og svie på øyet. Du kan få unormalt høy tåreproduksjon, nedsatt syn og kroppen kan reagere på bakterier. Se flere tips.

sb

You may also like...