Mål blodsukkeret uten å stikke
Den teknologiske utviklingen går raskt også i helsesektoren og nye apparater gjør hverdagen enklere for både helsepersonell og pasienter, også for blodsukkermåling..
En av nyvinningen er måling av blodsukkeret uten å bruke nål og blod. Diabetikere og andre som er avhengig av å følge nøye med på blodsukkeret bruker mye tid på den tradisjonelle metoden med bruk av nål og teststrimler.
Blodsukkermåling med sensor og avleser
Teknologien er enkel. Ved hjelp av en sensor som plasseres på overarmen registreres blodsukkerverdiene.
Sensoren ligger på huden og har en liten tapp som stikker ca. 5 mm inn i huden.
I følge brukerne er stikket ikke mer smertefullt enn tilsvarende stikk med nål (den tradisjonelle målemetoden). De registrerte dataene hentes ut gjennom en avleser som presenterer dataene. Sensoren registrerer glukoseverdiene hele døgnet og du kan sjekke verdiene når som helst. De tåler også vann og du kan bruke dem både dusj og under bading. Sensorene sitter også godt fast på huden og det er ikke noe problem å trene med sensoren på.
Komplett startpakke
For å teste dette kan du kjøpe en startpakke som inneholder to til tre sensorer og en avleser. Sensoren har en varighet på 14 dager, dette varierer noe fra produsent til produsent. Er dette en for deg attraktiv løsning kjøper du kun sensorene i fortsettelsen. Med avleseren følger det muligheter for å lage rapporter og statistikk. Alt kan selvfølgelig overføres til PC eller Mac, egen programvare for dette følger med. Du får med andre ord betydelig mer informasjon og oversikt enn med den tradisjonelle metoden.
Hjertestarter redder liv, se guide.
Slik fungerer sensoren
En av de mest populære apparatene for måling av blodsukker ved hjelp av sensorer er FreeStyle Libre. Sensoren har en diameter på 35 mm og en høyde på kun 5 mm., vekten er på kun 65 gram.
Tappen som går inn i huden er 5 mm. Glukoseverdiene måles hvert minutt. Lagringen skjer hvert kvarter. Du har med andre ord blodsukkerverdiene for de siste åtte timer. Du kan enkelt avlese om verdiene går opp eller ned.
Dataene lagres i 90 dager, du har dermed tilgang til nyttig og interessant informasjon som gir deg full oversikt.
Følg med blodtrykket på en enkel måte.
Sture Bjørseth