Les det viktigste om kontaktlinser

Kontaktlinser gjør livet litt lettere. Har du muligheten til å bruke linser er dette noe du absolutt bør vurdere. Utviklingen av linser går med stormskritt og fikk du beskjed av optikeren for noen år siden at du ikke kunne bruke linser kan det lønne seg å få gjort en ny vurdering.

Det er mange faktorer som avgjør om du kan bruke eller hvilke linser du eventuelt skal ha. Både størrelse og form på øye og pupill er fakturer som optikeren vurderer. Du har også mange typer fargelinser å velge i.

Hvilke fordeler har du med bruk av kontaktlinser?

Frihet under aktivitet

En av de største fordelene med kontaktlinser er at du kan bevege deg fritt uten på måtte ta hensyn til brillene. Driver du med sport skjønner du veldig godt dette problemet. Uansett hvilken aktivitet du driver vil det være enklere uten briller. Du slipper også å tenke på at du selv kan bli skadet av brillene om de skulle bli knust eller ødelagt.

Dugger ikke

I ruskevær med regn og fuktighet slipper du briller som dugger.

Større synsfelt

Briller vil alltid gi et smalere synsfelt. Kontaktlinser sitter tett på øyet og har ingen begrensninger på bredden og høyden på synsfeltet.

Slik tar du vare på øynene.

Hvilke typer linser er aktuelle?

Éndagslinser

Dette er linser som kastes etter bruk. Endagslinser er veldig praktisk og foretrukket av mange. Du slipper rengjøring og stell av linsene, du bare kaster og setter på en ny. Som navnet sier har linsene en varighet på èn dag. Dette er også veldig fleksibelt om du ønsker å bruke linser bare av og til, for eksempel når du skal ut på byen eller i selskap, eller du skal gjør en aktivitet som ikke egner seg for bruk av briller. Hygienen er også god, linsene er alltid rene hver gang du tar de på. Bruker du daglinser hver dag vil det koste mer enn om du velger månedslinser.

Månedslinser

Disse kan du ta av og på daglig i èn måned. Du tar de på om morgenen og av når du legger deg. Bakdelen med månedslinser er rens og stell samt en noe større risiko for infeksjoner (det skjer veldig sjelden). Fordelen er lavere kostnader. Utvalget av månedslinser er større enn utvalget av dagslinser. Det er derfor enklere å finne en optimal linse for ditt øye om du velger månedslinsene.

Progressive / multifokale linser

Her har det skjedd mye de senere årene og mange velger nå progressive kontaktlinser. Disse fungerer etter andre prinsipper enn progressive briller og teknologien er imponerende. Bifokale linser har to styrker og disse ble aldri spesielt populære. Det nye nå er konsentriske linser som har flere styrker i samme linse. Ulike ringer i linsen bestemmer styrken og øyet klarer på en utrolig måte å tilpasse seg dette og ”velge riktig ring” etter hvilken styrke situasjonen krever.

Er du allerede linsebruker finner du noen tips her.

SB

You may also like...