Hva er kopping?

Kopping er en form for massasje som skal øke blodgjennomstrømningen i musklene for å aktivere kroppens eget helbredelsessystem. Metoden anvender undertrykk til å forbedre sirkulasjonen i hud og muskulatur og på steder i kroppens indre organer med dårlig blodforsyningen. Årsaken til smerter i ledd og muskler er ofte for lite surstoff i vevet (ischemi). Kopping øker sirkulasjonen og lindrer på den måten smerten. Kopping kombineres ofte med tradisjonell akupunktur.

Målet med behandlingen å aktivere lukkede og kalde områder med økt blodsirkulasjon i tillegg til å redusere aktiviteten i varmere områder som bærer preg av å være «stresset».
De vanligste problemene som behandles med kopping er muskel og skjelettplager. Disse plagene er svært utbredt og er en stor kostnad for samfunn og næringsliv.

Kopping istedenfor medikamenter

Målet med kopping er å løse helseproblemene på lang sikt. Smertestillende medikamenter fungerer utmerket på akutte smerter men dette løser ikke alltid de underliggende problemene.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandleren benytter en kopp eller sugeskål i glass eller metall.

Kopping kan være smertefullt men er en behandlingsform som hjelper mange. Man må lide litt for helsen.

Denne er festet til en ball i gummi. Ved å presse sammen ballen sammen presses luften ut og oppstår et vakuum i glasskoppen som suger til seg huden. Dette har effekten av blodsirkulasjon i muskler og hud øker og fører til at slaggprodukter i bindevevet blir drenert ut via lymfesystemet. Behandleren starter koppingen på et bestemt punkt og flytter koppen rundt på kroppen i et spesielt mønster.

Behandling kombinert med akupunktur

Kopping utføres også med akupunktur. Akupunktøren bruker tradisjonelt en metode hvor man brenner en viss type urter (eller bomull) inne i koppen. Dette danner undertrykk ved at oksygenet i luften forsvinner. Koppen plassers deretter på huden. Det er vanlig å plassere flere kopper i samme behandling. Typiske steder som behandles er rygg, nakke, skuldre og bryst, det vil si steder som ofte er gjenstand for muskelsmerter. Koppene sitter på huden i fem til ti minutter.

Les også: det viktigste om akupunktur.

Gjør det vondt?

Behandlingen er i mange tilfeller smertefull og huden kan være ømm i noen dager etter behandling. Det kan også oppstå følelsesmessige reaksjoner og en følelse av trøtthet og utmattelse etter behandlingene.

Hvor mange behandlinger trenger du?

Dette er veldig individuelt og avtales med behandler.

Hva hjelper kopping mot?

  • Smerter i muskler og ledd
  • Smerter i nakke, gjerne i forbindelse med nakkesleng
  • Hodepine og migrene
  • Svak blodsirkulasjon i enkeltområder på kroppen
  • Kopping kombinert med akupunktur brukes også for å støtte annen behandling.

Kan alle få behandling med kopper?

Nei, mange helseproblemer må ikke kombineres med kopping. Dette gjelder:

  • Kreftsykdom, diabetes og gravide
  • Sykdommer relatert til blodsirkulasjon og forstyrrelser med blødning
  • Psykiske problemer
  • Hjerteproblemer og generell svak helse
  • NB! Det er viktig at du er åpen om dette og informerer behandleren om dine eventuelle helseproblemer.

Hvor kommer kopping fra?

Kopping er en såkalt overflatevitenskap. Dette er en teori som kommer fra de russiske legene Mikhael Bazanov og Valerij Kuotcheruok. Teorien kan kort forklares med at kroppens overflate, hud og ytre organer beskriver tilstanden i kroppens indre. Konkrete ytre soner, også kalt hudsoner, på kroppen har en relasjon til indre organer. Hudsoner som er «kalde» vil derfor indikere en lav aktivitet også på bestemte steder inne i kroppen. Varme soner indikerer det motsatte, det vil si for høy aktivitet.

Teorien påviser derfor en sammenheng mellom blodsirkulasjonen i huden, muskulatur og indre organer. En behandler kan derfor bruke et termografibilde (som viser temperaturen i huden) for å finne ut hvor problemet sitter og hvilken behandling som vil ha effekt.

Kopping har sine røtter i østlig medisinsk behandling hvor denne behandlingen har en lang historie.

Akupunkturforeningen har mer informasjon om kopping.

Sture Bjørseth

You may also like...