Hvor mange kalorier er det i en banan?

En gjennomsnittlig stor banan har 101 kalorier. Gjennomsnittlig størrelse/vekt på bananer i Norge er 185 gram (spiselig del 66% =122 gram) og antall kalorier pr 100 gram (spiselig del) er 83 kalorier.

Størrelsen/vekten på bananer i handelen ligger mellom 140 gram (92 gram spiselig del) og 220 gram (145 gram spiselig del). Det betyr at antall kalorier i en banan ligger mellom 76 og 120 kalorier. Er du nøye med kaloritellingen er det derfor stor forskjell i antall kalorier pr. banan.

Mer om næringsinnholdet i banan.

Grønne bananer har mindre sukker enn modne bananer

Når bananen modnes skjer det store endringer i karbohydratene og sukkerinnholdet. En grønn/guI banan har en type stivelse (resistent) som ennå ikke er omgjort til sukker. Derfor er ikke grønne bananer søte (har en sur smak på grunn av lite sukker). Fordelen med dette er at den resistente stivelsen ikke tas opp i tarmen, den passerer uten at kroppen tar til seg karbohydratene.

Under modningsprosessen fra grønn til gul/brun transformeres mye av stivelsen til sukker. Sukker tas raskt opp i tarmene og blodsukkeret stiger.

Den Glykemiske indeksen (GI) til grønnere bananer er derfor lavere enn GI for modne bananer. Det betyr at blodsukkeret ikke påvirkes i samme grad, det stiger saktere og energien vil derfor vare lenger.

Er det raskt påfyll av energi du er ute etter er det best å spise bananen så modne som mulig. Under det brune overmodne skallet skjuler det seg en sukkerbombe.

Er det slanking og vektreduksjon som står på programmet bør du holde deg til bananer med litt grønnskjær. Er de for grønne smaker de for beske/sure.

Banan er perfekt før og etter trening

  • En moden banan gir deg energi raskt og fyller karbohydratlagrene raskt etter treningsøkten.
  • Banan inneholder også mange næringsstoffer og er et mye sunnere valg enn energibarer og energidrikker.
  • Banan er det perfekte mellommåltid
  • Bananen er «ferdig emballert», lett å ta med seg og smaker alltid godt. Skal du slanke deg velger du en grønnere banan, skal du ha en rask energitilførsel veler du en gul og moden banan. Begge inneholder masse viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler, blant annet kalium, magnesium, og fosfor.

Tips! Bak uten sukker, bruk banan

Det finnes mange oppskrifter på ulik brød og bakst hvor det brukes banan istedenfor sukker. Bananen er søt og har et sunnere sukker enn det vanlige raffinerte sukkeret.

Å bruke banan når du baker kan gi nye smaksvarianter som overrasker positivt.

Mer om bananer og sunnhet på forskning.no.

SB

You may also like...