Hvilke matvarer inneholder mye protein?
De 70 beste proteinkildene
Proteinrik mat er smart for deg som skal ned i vekt eller skal øke styrke og muskelmasse. Det finnes 100.000 proteintyper som alle har sin funksjon i kroppen. Derfor er det viktig å spise variert, også når det gjelder proteiner.
Hvilke matvarer inneholder mest protein?
(pr 100 gram)
Egg
Vanlig hønseegg 13 g (eggeplommen 16,4 g)
Kjøtt
- Alle typer kjøtt inneholder mye proteiner (15-25 gram/100 gram)
- Kylling bryst (uten skinn) 25 g
- Høne (uten skinn) 25 g
- Kalkun bryst (uten skinn) 23 g
- Reinsdyr 23 g
- Storfe ytrefilet 22 g
- Elg 22 g
- Hjort 21 g
- Kalv stek 21 g
- Lam biff 21 g
- Svin indrefilet 20 g
Fisk og sjømat
- Tunfisk 24 g
- Torskerogn 24 g
- Reker 23 g
- Kamskjell 22 g
- Krabbe 22 g
- Laks 20 g
- Makrell 19 g
- Kveite 19 g
- Torsk 18 g
- Steinbit 18 g
- Sild 17 g
- Hyse / Kolje 16 g
Melkeprodukter
- Naturell yoghurt 3.9 g
- Melk 3,3 g
- Biola, Kefir og Cultura ca. 3 g
Ost
- Gammelost 50 g
- Parmesan 41 g
- Mozarella 27 g
- Norvegia 27 g
- Jarlsberg 27 g
- Hvit geitost 26 g
- Cheddar 26 g
- Ridderost 20 g
- Brie 17 g
- Cottage cheese 13 g
- Geitost 12 g
Grønnsaker
- Erter 5,2 g
- Rosenkål 5,2 g
- Sukkererter 3,5 g
- Grønnkål 3,3 g
- Brokkoli 3,2 g
- Mais 3,2 g
- Saparges 3,1 g
- Spinat 2,6 g
- Potet 1,8 g
Nøtter og frø
- Peanøtter 25,7 g
- Mandler 21 g
- Pistasjnøtter 18 g
- Cashewnøtter 17 g
- Hasselnøtter 14 g
- Valnøtter 14,5 g
- Paranøtter 14 g
- Les mer om nøtter
Linser og bønner
Tørre bønner:
- Soyabønner 36 g
- Hvite bønner 23 g
- Røde bønner 22 g
- Brune bønner 22 g
Hermetiske bønner
- Kidneybønner 9 g
- Svarte bønner 8 g
- Hvite bønner 7 g
Linser
- Tørre linser 23 – 25 g
- Kikerter 7,5 g
- Hermetiske linser 6-7 g
- Tofu 8 g