Hvordan unngå tørre øyne ved bruk av kontaktlinser?

Hvorfor kan du få tørre øyne med kontaktlinser? En av fire sliter med tørre øyne som følge av bruk av kontaktlinser. Det dreier seg om fuktighet. Over halvparten av en myk kontaktlinse består av vann. Dette vannet skal blant annet sørge for at linsen holder seg myk og fleksibel og ikke «fester» seg på øyet (en linse vil aldri sette seg helt fast på øyet). Etter en tids bruk vil en linse miste noe av fuktigheten/vannet. Dette fører til at kontaktlinsen trekker til seg væske fra øyet. Redusert mengde tårevæske gir som regel tørre og såre øyne, iris får ikke tilført tilstrekkelig fuktighet. Linser av typen silikonhydrogel er å anbefale.

Lav fuktighet kan i tillegg gi røde øyne og uklart syn.

Et annet problem forårsaket av at linsene mister fuktighet er at de kan endre fasongen, noe som også kan føre til at de blir ubehagelig og ha på.

Hva øker risikoen for tørre øyne og linser?

I hvilken grad du får tørre øyne ved bruk av kontaktlinser er individuelt. Noen har mer tårevæske enn andre. Alder er også en faktor. Eldre (spesielt over 60 år) har ofte en lavere produksjon av tårevæske (økt fordamping fra tårefilmen). Tårevæsken består av vann og fett og skal i tillegg til å holde øynene fuktige også gi øyet beskyttelse. Fettet har også som funksjon å holde på vesken. Et problem eldre ofte har er redusert innhold av fett i tårevesken.

Forurenset luft, støv og dårlig inneklima, vind og røyk er også faktorer som bidrar til økt risiko for tørre øyne ved bruk av kontaktlinser. Mange unngår å bruke linsene på lengre flyturer på grunn av den ofte tørre luften om bord.

Andre årsaker til tørre øyne er forhold som svangerskap, bruk av p-piller, menstruasjon, diabetes, medisinbruk og lavt stoffskifte. Det er mange årsaker, men som sagt er dette veldig individuelt.

Se også komplett guide for kontaktlinser.

Ikke bruk linsene for lenge

Kontaktlinser er laget for ulik bruk. En dagslinse skal brukes kun èn dag. Den er tynn, inneholder lite veske og vil fort bli «tørr» om den brukes flere dager. Det er derfor viktig at du bruker linsene i forhold til det brukstidsrom de er laget for. Følg også med på utdatoen.

Hva kan du gjøre for å unngå tørre øyne?

Øyedråper for tørre øyne

Dette er spesielle øyedråper som inneholder stoffer som bidrar til en sterkere tårefilm (tårevesken på øyet) og bedre smøring. Du må ikke bruke vanlige øyedråper sammen kontaktlinser. Disse kan inneholde stoffer som påvirker linsen og smøringen negativt. Spør spesifikt om dette der du kjøper øyedråpene, apotek og optiker anbefales som leverandør. Når du har funnet et produkt som fungerer for deg er det en god idè å sjekke på internett om du finner en rimeligere leverandør.

Linser av silikon med mindre andel vann

Problemet med kontaktlinser er at de tørker og dermed trekke til seg tåreveske. For å unngå dette er det utviklet kontaktlinser i silikon som har et lavere innhold vann og som er tillagt unike egenskaper i forhold til å bevare fuktigheten på øyet. Disse er heller ikke like sensible i forhold til bruk i ugunstige miljøer og vil smøre øyet bedre, for eksempel i tørt inneklima.

Et generelt tips er å ta ut linsene innimellom og legge de i linsevesken noen minutter. Dette tilfører fuktighet til linsen og du slipper tørre øyne. For mange er dette en fin metode å bekjempe tørre øyne. Vår uansett nøye med hygienen. Dette er ofte det største problemet når linsene skal taes av og på andre steder enn «hjemme på badet».

Bruk solbriller

Vind, sol og luft i bevegelse er ikke gunstig i forhold til fuktigheten på øynene, det gjelder både med og uten kontaktlinser. Kontaktlinsebrukere som sliter med tørre øyne bør derfor bruke solbriller, også om solen ikke er på det sterkeste. Solbriller gir god beskyttelse.

Bedre inneklima

Er det mye støv eller tørr luft i rom der du oppholder deg mye vil det kunne bidra til tørre øyne i forbindelse med bruk av kontaktlinser. Et råd er derfor å sørge for at luftfuktighet og støvnivået i inneluften er på et riktig nivå. Luftfuktere og luftrensere kan være nyttig.

Har du problemer med bruk av linsene må du samarbeide med optiker eller øyelege.

You may also like...