Hvor mange kalorier er det i potet?

En gjennomsnittlig stor potet har 60-70 kalorier . Gjennomsnittlig størrelse/vekt på poteter i Norge er cirka 90 gram. Spiselig del er 82 % = 74 gram.  Antall kalorier pr 100 gram er 82 kalorier (rå lagringspotet).

Stivelsen i poteter endres (blir til resistens stivelse) når de avkjøles etter oppvarming/tilberedning. Dette gir mindre påvirkning på blodsukkeret (mindre raske karbohydrater) og er i slankesammenheng fordelaktig. Kald potet er derfor sunnere enn varm potet.

Størrelsen på poteter varierer selvfølgelig veldig og når du regner kalorier er det mer praktisk å forholde seg til kalorier pr 100 gram enn kalorier pr potet. Teller du av ulike grunner kalorier er det best å veie potetene istedenfor å regne kalorier pr potet.

Hva med potet og slanking?

I disse lavkarbotider har forbruket av potet i Norge gått ned. Årsaken er fokus på potetens høye andel stivelse og karbohydrater. Poteten i seg selv er en sunn og næringsrik grønnsak, men er det lavt inntak av karbohydrater som er målet er poteten ikke førstevalget.

Stivelse er i praksis det samme som sukker.

Stivelsen i poteter endres (blir til resistens stivelse) når de avkjøles etter oppvarming/tilberedning. Dette gir mindre påvirkning på blodsukkeret (mindre raske karbohydrater) og er i slankesammenheng fordelaktig.

Kalde poteter er derfor i denne sammenhengen sunnere enn hvit ris og pasta (potet har også betydelig færre kalorier enn pasta og ris, i tillegg til at poteten er mer næringsrik).

Er poteter sunt?

Ja, uten tvil. Men her som ellers gjelder det å ikke overdrive inntaket. Du kan ikke spise poteter ubegrenset slik du kan med de fleste andre grønnsaker (ikke rotgrønnsaker).

Spis potetene med skallet på

De viktige næringsstoffene fiberne i potet og  ligger i skallet og rett under dette. Skreller du poteten mister du derfor en stor del av disse. Dette gleder de fleste frukt og grønnsaker.

Fakta om poteter

  • Inneholder mye kostfiber, bra for metthetsfølelsen
  • Forskning dokumenterer at potet er den mest mettende maten, flere ganger mer mettende enn fr eksempel brød.
  • Potet skal oppbevares uten kontakt med lys. Eksponeres poteten for lys under lagring vil den får et grønnskjær. Det må du unngå, dette er nemlig giftig (Solanin). Du skal derfor ikke spise «grønne» poteter.
  • Poteter skal være godt for humøret
  • Vanlige typer poteter på det norske markedet er: Amandine, Ariele, Asterix, Beate, Fjellmandel, Folva, Galante, Gulløye, Kerrs pink, Mandelpotet, Pimpernel, Rutt og Solist (Opplysningskontoret for frukt & grønt)

You may also like...